Foto: F64
Grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" publicēto sarunu dēļ no Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamenta priekšsēdētāja amata savulaik atbrīvoto tiesnesi Zigmantu Gencu kolēģi raksturo kā labu profesionāli un atzīst, ka formāli nebija šķēršļu šonedēļ viņu atkal iecelt šajā amatā. Tomēr ir arī tiesneši, kuri uzskata, ka reputācijas dēļ amatam būtu jāmeklē cits. Daži AT tiesneši portālam "Delfi" atzina, ka Gencu departamenta vadītāja krēslā vēlējies redzēt tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, taču atklāti neviens no viņiem šo tematu cilāt nevēlējās. Bičkovičs jebkādu līdzdalību Genca virzīšanā kategoriski noliedz.

Pēc grāmatas "Tiesāšanās kā ķēķis" iznākšanas 2007.gadā tajā pieminēto Gencu saistībā ar "ķēķa sarunu" skandālu toreizējais AT priekšsēdētājs Andris Guļāns atbrīvoja no Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas. Pirmdien AT Plēnumā Gencs atkal šo amatu atguva.

Jauns vadītājs Civillietu departamentam bija jāmeklē līdzšinējā departamenta priekšsēdētāja Valerijana Jonikāna slimības dēļ, lai gan sākotnēji šis jautājums nemaz nebija Plēnuma darba kārtībā. Taču Bičkovičs Plēnumā paziņoja, ka no saslimušā kolēģa saņemta vēstule, ka viņš veselības dēļ nevar pildīt savus pienākumus. Plēnums noraidīja Administratīvo lietu departamenta tiesneša Guļāna aicinājumu nesteigties ar šī jautājuma izlemšanu un sagaidīt Jonikāna atgriešanos pēc slimības un nobalsoja par Jonikāna atbrīvošanu un Genca iecelšanu viņa vietā.

Gencu kā kandidātu uz brīvo amatu Plēnumā nosauca tiesnesis Aldis Laviņš, kurš pildīja Civillietu departamenta vadītāja pienākumus. Tiesnesis Plēnumā norādīja, ka departamentā šī kandidatūra apspriesta un Gencs atzīts par gana labu kandidātu.

Taču piektdien tiesnešu konferencē daži AT tiesneši portālam "Delfi" pastāstīja, ka Genca kandidatūra neesot bijusi Civillietu departamenta ideja, bet to ierosinājis Bičkovičs, piedāvājot senatoriem Plēnumā nominēt Gencu. Tomēr neviens no šiem senatoriem nevēlējās publiskot savu vārdu. Kāds no viņiem aicināja portālu "Delfi" šo tematu necilāt, "lai paliek kā ir", dodot mājienu, ka nevēlas sev sarežģīt dzīvi tiesā.

Savukārt kāds cits senators, kurš arī tiesas kuluāros bija dzirdējis par Bičkoviča iejaukšanos departamenta vadītāja izraudzīšanā, portālam "Delfi" atzina, ka tā ir tiesnešu ietekmēšana. Tiesnesis, skaidrojot, ka Jonikāns bijis senators, kurš rūpējās par caurspīdīgu lēmumu pieņemšanu, bažījās, vai Gencs turpinās kolēģa iesākto. Jautāts par nesaskaņām AT, tiesnesis sacīja: "Spriediet paši!", norādot uz to, kādā veidā – sasteigti un neņemot vērā dažu kolēģu iebildumus - Gencs iecelts amatā, no kura savulaik atbrīvots.

Par to, ka Genca kandidatūru patiesībā izvirzīja Bičkovičs, zinājis arī kāds cits portāla "Delfi" uzrunātais tiesnesis, kurš, sakot, ka tiesneši baidās runāt atklāti un izteikt viedokli, arī vēlējās palikt anonīms. Jautāts, kāpēc tiesneši neiebilst jautājumos, ar kuriem ir nemierā, tiesnesis skaidroja, ka iespējamās sankcijas pret "nemierniekiem" nav tieši saistītas ar, piemēram, pazemināšanu amatā, taču "dzīvi tiesā viņiem sabojāt gan var." Kā piemēru viņš minēja Krimināllietu departamentu, kurā strādājošam tiesnesim var uzdot vairāk lietu, ar kurām viņš var netikt laikā galā, tā "bojājot dzīvi, un neviens nevēlas kļūt par izstumto."

Tiesnesis nenoliedza, ka Gencs ir labs profesionālis, taču uzsvēra, ka šim amatam varēja atrast tādu tiesnesi, kuram nav aptraipīta reputācija. Tiesnesis arī atgādināja, ka AT plēnums Gencu nosodīja par ētikas pārkāpumu un tieši "ķēķa sarunu" grāmata bija pamats amata zaudēšanai.

Ja balsojums par Genca iecelšanu amatā būtu bijis aizklāts, iespējams, viņu neievēlētu, pieļāva kāds cits portāla "Delfi" uzrunātais senators, norādot, ka atklātu "nē" priekšsēdētāja "lobētajai" kandidatūrai neviens teikt nevēlējās, tostarp arī tiesneši Civillietu departamentā.

Pirmdien Plēnumā senators Jānis Neimanis rosināja par kandidātiem balsot aizklāti, sakot, ka tas būtu demokrātiski. Kolēģim pievienojās arī daži citi senatori, piekrītot, ja, piemēram, balso pret kādu no izvirzītajiem kandidātiem, ar šo cilvēku vienalga kopā būs jāstrādā. Par šo priekšlikumu tika balsots, taču tas neguva pietiekama tiesnešu skaita atbalstu, tāpēc par personālijām tomēr tika bastots atklāti.

Kāds cits tiesnesis portālam "Delfi" Genca ievēlēšanu departamenta vadītāja amatā salīdzināja ar "atgriešanos baltā zirgā", tā demonstrējot, ka visi nesmukumi ir aizmirsti un grāmatā rakstītajam nav nekādas nozīmes. Tiesnesis gan nenoliedza, ka grāmata nevar kalpot par juridisku pierādījumu, taču uzsvēra, ka tajā rakstīto nedrīkst arī ignorēt.

Savukārt Bičkovičs piektdien sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka viņam kandidāta izvirzīšanā nebija nekādas lomas. "Izvirzīšanā - absolūti nekādas, man nemaz nav paredzēta tāda loma, ja nu vienīgi tik daudz, ka es organizēju balsojumu kā kopsapulces vadītājs," sacīja Bičkovičs.

Pirmdien pirms balsojuma par Gencu, atgādinot par grāmatu "Tiesāšanās kā ķēķis", Neimanis aicināja kolēģus izvēlēties citu kandidātu, norādot, ka AT Plēnums pēc grāmatas iznākšanas izteicis Gencam nosodījumu par ētikas pārkāpumiem. Senators aicināja kolēģus pārdomāt savu izvēli, bažījoties par tiesas prestižu.

Neimaņa pausto atbalstīja senatore Ilze Skultāne. Savukārt Civillietu departamenta senatore Edīte Vernuša kolēģim sacīja: "Dievs jums dod nekad un nekur nekļūdīties", paužot, ka kļūdas visu mūžu nav jāpiemin. Savukārt Bičkovičs izteica nožēlu, ka Neimanis tolaik vēl nav strādājis AT, uzsverot, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis AT tiesnešiem apliecinājis, ka liela daļa grāmatā aprakstītā teksta ir sadomāta. Pats Maizītis gan kategoriski noliedz, ka būtu kaut ko tādu apgalvojis.

Pirmdienas Plēnumā Genca ievēlēšanu atbalstīja 28 no 36 klātesošajiem AT tiesnešiem, bet vairāki tiesneši, kuri vēlējās aizklāto balsojumu, balsošanā nepiedalījās vispār.

Jau ziņots, ka pirms trim gadiem iznākušajā Lapsas grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" bija aprakstīta telefonsaruna starp kādu "Zigmundu Gentu" un advokātu "Arni Gūtupu". Sarunas laikā, acīmredzot, pēc kādas lietas izskatīšanas, Gents skaidro: "Es tev neteikšu, ka esmu pārliecināts par šo spriedumu. Es labprāt pieņemtu otrādi". "Bet zini, ka visi ir pret…" ar lietas iznākumu neapmierinātajam advokātam saka Gents.

AT tiesnešu darba grupas ziņojumā par tiesnešu ētikas pārkāpumiem tiesnešu un advokātu telefona sarunu skandāla lietā teikts: Gencs atzinis, ka grāmatā norādītais Zigmunds Gents ir viņš un ka ir zvanījis advokātam Andrim Grūtupam, lai izskaidrotu pieņemto spriedumu, tostarp norādot, ka "labprāt pieņemtu savādāku lēmumu, bet viņi ir pret".

Darba grupa secināja, ka tiesnesis tādējādi ir izpaudis tiesnešu apspriedes noslēpumu. Ziņojumā atzīts, ka Genca rīcībā ir saskatāms likuma "Par tiesu varu" un Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa pārkāpums. Gencs pats gan nepiekrita, ka būtu ko pārkāpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!