Foto: stock.xchng
Saeimas lēmums neapstiprināt Administratīvās apgabaltiesas tiesnesi Māri Vīgantu par Augstākās tiesas (AT) tiesnesi ir atriebība par to, ka tiesnesis savā darbā ievērojis Satversmē noteikto tiesneša padotību likumam un tiesībām, uzskata Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība. Arī AT vadība par Saeimas lēmumu ir neizpratnē.

Biedrība uzsver, ka Saeimas lēmums ir pretējs tiesnešu pašpārvaldes institūcijas, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinumam, kurā pausts, ka tiesnesis ir piemērots amatam AT. Saeimas lēmums ir pretējs arī AT priekšsēdētāja lēmumam virzīt Vīgantu par AT tiesnesi. "Saeimas lēmums ir pretējs arī Saeimas Juridiskās komisijas politiskajam atzinumam par Vīganta piemērotību AT tiesneša amatam," uzskata tiesnešu biedrība.

Tiesneši uzskata, ka "Saeimas lēmums ir atriebība Vīgantam par to, ka tiesu lietās tiesnesis ir ievērojis Latvijas Republikas Satversmes 83.pantā noteikto tiesneša padotību likumam un tiesībām." Un ar savu lēmumu Saeimas lēmums pārkāpj tiesneša personiskās neatkarības principu.

Biedrība uzsver, ka Vīgants ir pieņēmis daudzus nolēmumus dažādās lietās, "tostarp par oligarha Aivara Lemberga apcietināšanu."

"Pēc šāda Saeimas lēmuma neviens tiesnesis Latvijā nevar būt drošs, ka viņš netiks sodīts par to, ka, spriežot tiesu, ir ievērojis savu padotību vienīgi likumam un tiesībām," teikts paziņojumā presei.

Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 83.pantam tiesnesis ir neatkarīgs un padots vienīgi likumam un tiesībām. Tiesneša neatkarības princips ir svarīgākais tiesiskas un demokrātiskas valsts elements, kurš nodrošina neitralitāti tiesas spriešanā.

"Ietekme uz tiesnesi var izpausties gan tiesas spriešanas procesā, gan arī vēlāk," uzsver biedrība. "Tā var skart tiesnesi ne tikai izskatāmajā lietā kā nepieļaujami norādījumi par "pareiza" tiesas nolēmuma pieņemšanu, bet arī personiski - ar lēmumiem, kas ietekmē turpmāko tiesneša personisko un profesionālo dzīvi," teikts paziņojumā presei.

Tiesneša neatkarība garantē pilsoniskās sabiedrības drošību, ka tiesnesis brīvs no tādas ietekmes, kas kropļotu tiesneša padotību vienīgi likumam un tiesībām.

AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs no komentāriem par Saeimas balsojumu atturas, sakot, ka AT nav zināmi nekādi Saeimas deputātu balsojuma motīvi un argumenti, portālu "Delfi" informēja AT pārstāve. Savukārt AT priekšsēdētāja vietnieks, Civillietu tiesu palātas priekšsēdētājs Gunārs Aigars saka, ka šobrīd vienīgais komentārs ir: "Neizpratne."

Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Saeima neapstiprina amatā tiesnesi.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka Saeima ar balsu vairākumu ceturtdien noraidīja Vīganta apstiprināšanu par AT tiesnesi. Par Vīganta apstiprināšanu AT tiesneša amatā balsoja 26 deputāti, pret 43, bet atturējās 14. Tā kā balsojums par tiesnešu apstiprināšanu ir slēgts, nav zināms, kuri deputāti nav atbalstījuši šo priekšlikumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!