Satversmes tiesas tiesnese Anita Ušacka tiks izvirzīta kā Latvijas kandidāte Starptautiskās krimināltiesas tiesneses amatam, apstiprināja Satversmes tiesas preses sekretāre Ingrīda Stroda.
Ušacku šīs starptautiskās tiesas tiesneses amatam ieteikusi arī Starptautiskā sieviešu tiesnešu asociācija.

Starptautiskās krimināltiesas statūti stājās spēkā šā gada 1.jūlijā, bet pati tiesa tiks izveidota nākamgad. Šīs tiesas jurisdikcijā būs kara noziegumi, genocīds, agresija un noziegumi pret cilvēci.

Katra valsts, kas parakstījusi līgumu par pievienošanos Starptautiskajai krimināltiesai, var izvirzīt savu tiesneša kandidātu. Kopumā šajā tiesā būs 18 tiesneši.

Starptautiskā krimināltiesa būs pastāvīga tiesu iestāde, kuras uzdevums būs spriest tiesu visas starptautiskās sabiedrības vārdā personām, kas izdarījušas vissmagākos starptautiskos noziegumus. Tiesa tiks veidota, nevis lai aizstātu nacionālās tiesu sistēmas, bet gan kā to papildinājums tajos gadījumos, kad tās kļūst neefektīvas vai vispār pārstāj darboties.

Tiesa atradīsies Hāgā, Nīderlandē. Tās sastāvā būs 18 starptautiski respektēti tiesneši, kas tiks ievēlēti uz deviņiem gadiem, kā arī prokurori un izmeklētāji. Jaunā iestāde nekļūs par ANO sastāvdaļu, bet būs pakļauta valstīm, kuras ratificējušas statūtu. Līgumu par Starptautiskās krimināltiesas izveidošanu parakstījušas 139 valstis.

Ušacka par Satversmes tiesas tiesnesi kļuva 1996.gada decembrī. Viņa ir arī pasniedzēja Latvijas Universitātē, kuru pati absolvējusi 1975.gadā. Tiesnese ieguvusi doktora grādu Maskavas Valsts universitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!