Foto: stock.xchng

Izmeklēšanas tiesnesis pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma pagarinājis termiņu, līdz kuram var saglabāt uzņēmuma "Latvenergo" lietā vairākiem aizdomās turētajiem iepriekš piemērotos drošības līdzekļus un uzliktos arestus mantai.

Termiņš pagarināts līdz jūlija vidum.

Pagājušās nedēļas nogalē atsevišķi mediji ziņoja, ka pagarināts "Latvenergo" lietas izmeklēšanas termiņš, taču KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs aģentūrai BNS šādu informāciju noliedza. Tieši otrādi ‒ šajā lietā esošajiem noziegumiem noilguma termiņš ir ļoti liels.

Viņš paskaidroja, ka pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā ir iespējama līdz brīdim, kamēr neiestājas noilgums par krimināllietā izmeklējamiem noziegumiem. "Ņemot vērā, ka šajā konkrētajā krimināllietā pirmstiesas izmeklēšana notiek par sevišķi smagiem noziegumiem ‒ kukuļošana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ‒, noilguma termiņš šādiem noziegumiem ir 15 gadu," paskaidroja Vitenburgs.

Viņš pastāstīja, ka KNAB izmeklētājs ir izmantojis īpašos gadījumos paredzētās tiesības un lūdzis tiesai pagarināt personu tiesību ierobežošanas termiņu, proti, likumā noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz arestēto mantu, kā arī drošības līdzekļiem.

Izmeklēšanas tiesnesis, izvērtējot iesniegtos kriminālprocesa materiālus, secinājis, ka biroja izmeklētājs nav pieļāvis izmeklēšanas novilcināšanu. Secināts arī, ka šis kriminālprocess ir sarežģīts un tajā ir jāveic vēl daudz izmeklēšanas darbību, lai to novestu līdz taisnīgam krimināltiesisko attiecību noregulējumam, klāstīja Vitenburgs.

Atzīstot, ka krimināllietā objektīvi nebūs iespējama pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšana šajā mēnesī, tiesnesis nolēma pagarināt pirmstiesas kriminālprocesā noteiktos ierobežojošos termiņus par trim mēnešiem pret vairākām šajā lietā aizdomās turētām personām, uzsvēra KNAB pārstāvis.

Šāds tiesas lēmums ļāvis izmeklētājam saglabāt šīm personām piemērotos drošības līdzekļus un uzliktos arestus mantai. "Tas faktiski nozīmē, ka arests šajā lietā uzliktajai mantai turpināsies līdz šā gada jūlija vidum," paskaidroja Vitenburgs.

Ja izmeklēšanas tiesnesis nebūtu pagarinājis šo ierobežojumu termiņus, procesa virzītājam būtu jāturpina izmeklēšana pret šīm personām, atceļot tām noteiktos tiesību ierobežojumus, līdz iestātos Krimināllikumā paredzētais kriminālatbildības noilguma termiņš, norādīja Vitenburgs.

Jau vēstīts, ka saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Iespējamie noziegumi ir saistīti ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukciju.

Toreiz kriminālprocesa ietvaros bija arī aizturētie, no kuriem vairāki strādāja valsts uzņēmumos "Latvenergo" un "Sadales tīkls".

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots bijušajam "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, bijušajam viceprezidentam Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!