Tiesnešu disciplinārkolēģija ceturtdien par tīšiem likuma pārkāpumiem tiesas lietu izskatīšanā un darba pienākumu nepildīšanu ierosināja atcelt no amata Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi Robertu Holcmani.
Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīdze Anita Kehre portālu "Delfi" informēja, ka disciplinārlietu pret tiesnesi ierosinājis šīs pašas tiesas priekšsēdētājs Alfs Baumanis.

Disciplinārkolēģija, iepazīstoties ar lietas materiāliem, uzklausot tiesneša paskaidrojumus, kā arī tiesas priekšsēdētāja un Tiesu administrācijas pārstāves viedokli, ierosināja viņu atcelt no amata.

Kolēģija atzina, ka tiesnesis Holcmanis sistemātiski pieļāvis procesuālo likumu normu pārkāpumus, neievērojis termiņus, vairāki tiesas zālē pasludinātie spriedumi nav savlaicīgi noformēti, bet palikuši "piezīmju formā", ilgstoši netikuši parakstīti arī sēžu protokoli.

Kehre informē, ka Holcmanis pieļautās kļūdas atzina un skaidroja situāciju ar veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos, kam sekojusi ilgstoša slimība un operācija. Nepabeigtās lietas tagad esot nodotas citam sastāvam.

Tiesneša darba pieredze Holcmanim ir neliela – nepilni trīs gadi, un viņa pilnvaru termiņš beidzas šā gada novembrī. AT pārstāve norāda, ka iepriekš Holcmanis strādājis par advokātu, un kolēģijas sēdē viņš teica, ka labprāt tiesneša darbu turpinātu.

Tomēr disciplinārkolēģija uzskatīja, ka pieļautie pārkāpumi ir rupjā pretrunā ar likumu "Par tiesu varu", kas nosaka, ka tiesnesis izspriež lietu tik ātri, cik vien iespējams, kā arī ar Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas vispārējiem principiem par tiesībām uz lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā tiesā. Tāpat kolēģija uzskatīja, kā šāda rīcība ir pretrunā ar tiesnešu ētikas kodeksu un nodara būtisku kaitējumu tiesu varas prestižam.

Ceturtdien tiesnešu disciplinārkolēģijas jaunais sastāvs sanāca uz pirmo sēdi, lai spriestu par šīs pašpārvaldes institūcijas turpmāko darba organizāciju, ievēlētu priekšsēdētāja vietnieku, kā arī skatītu divas jau agrāk ierosinātās disciplinārlietaslietas.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs ir Andris Guļāns savukārt par disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja vietnieku atkārtoti ievēlēts Senāta Krimināllietu departamenta senators Pēteris Dzalbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!