Foto: Shutterstock
Jaunievēlētā Tiesnešu ētikas komisija savā pirmajā sēdē par komisijas priekšsēdētāju ievēlēja Zemgales apgabaltiesas tiesnesi Daci Skraupli, bet par vietnieci - Zemgales rajona tiesas tiesnesi Adriju Kasakovsku, pavēstīja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Rasma Zvejniece.

AT un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs atzīmēja, ka Tiesnešu ētikas komisija uz pirmo sēdi pulcējusies dienā, kad stājas spēkā grozījumi likumā "Par tiesu varu" un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas deleģē jaunus pienākumus arī Tiesnešu ētikas komisijai, proti, izvērtēt, kad tiesnesis, kurš izdarījis administratīvo pārkāpumu, saucams arī pie disciplināratbildības, jo pārkāptas tiesneša ētikas kodeksa normas vai pārkāpums ir tiesneša rīcības necienīgs. Attiecīgi jaunajai Ētikas komisijai būs jāveido šīs atbildības izpratnes prakse.

Kā vienu no nozīmīgākajiem Tiesnešu ētikas komisijas uzdevumiem AT priekšsēdētājs iezīmēja jauna Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa izstrādes pabeigšanu un ieviešanu dzīvē. Bičkovičs aicināja komisiju arī turpināt sākto praksi apkopot Tiesnešu ētikas komisijas atziņas, sistematizēt tās un izdot grāmatā, ko tiesneši izmanto kā praktisku rokasgrāmatu.

Tiesnešu ētikas komisija ir koleģiāla tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kuras pamatmērķis ir sniegt atzinumus par ētikas normu pārkāpumiem, kā arī skaidrot un aktualizēt tiesnešu ētikas normas. Tiesnešu ētikas komisija var lemt arī par disciplinārlietu ierosināšanu. Komisijas locekļus ievēlē Tiesnešu konference uz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!