Foto: LETA

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi jaunās politikas iniciatīvas (JPI) 2015.gadam. Starp tām ir arī pieprasīts finansējums tiesu darbinieku atlīdzības palielināšanai 8% apmērā jeb 1 100 693 eiro, informēja ministrijas preses pārstāve Inese Auniņa.

Tāpat viņa norādīja, ka starpnozaru JPI tiesnešu un prokuroru atlīdzības palielināšanai 8% apmērā pieprasīts finansējums kopumā 3 452 963 eiro apmērā, tostarp apgabaltiesas un rajona (pilsētas) tiesās tie ir 2 010 440 eiro, Augstākajā tiesā - 184 871 eiro, Satversmes tiesā - 31 380 eiro, bet prokuratūrā tie ir līdzekļi 1 226 272 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka demisionējušās tieslietu ministres Baibas Brokas (VL-TB/LNNK) darbu plānos līdz pilnvaru termiņa beigām vēl bija vairākas prioritātes. Auniņa toreiz norādīja, ka Brokas plānos ir darbs pie JPI 2015.gadam jeb papildu līdzekļu pieprasīšanas nākamā gada budžetā, kā arī priekšlikumu sagatavošana Tieslietu padomei par darbinieku un tiesnešu atalgojuma palielināšanu.

Broka 28.jūlijā paziņoja, ka atstās tieslietu ministres amatu un Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) iesniedza demisijas rakstu. Straujuma to pieņēma 29.jūlijā.

Broka savu lēmumu argumentēja ar atbildīgu pieeju ministres amatam, turklāt tuvākajos mēnešos valdībai jāpieņem vairāki svarīgi lēmumi saistībā ar "Citadele bankas" pārdošanu, "Latvijas Gāzes" dažādiem jautājumiem, un tam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam.

"Es atkāpjos no šī amata, lai būtu ministrs, kuram ir šī pielaide un kurš spēj kvalitatīvi piedalīties pilnīgi visos jautājumos, kas ir tieslietu ministra kompetencē," skaidroja politiķe.

Brokas lēmums demisionēt seko pēc tam, kad atklājās, ka ģenerālprokurors nav mainījis SAB lēmumu par atteikumu Brokai piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Pielaides trūkums neliedz Brokai ieņemt tieslietu ministra amatu, taču viņa nevar piedalīties atsevišķu jautājumu izskatīšanā valdībā. Ministru prezidente Straujuma Brokas demisiju neprasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!