Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Inga Čepjolkina pirmdien vērsās Tieslietu ministrijā ar lūgumu atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Čepjolkinai grozīts drošības līdzeklis, nosakot aizliegumu veikt zvērināta tiesu izpildītāja pienākumus līdz tiesas nolēmumam krimināllietā.
Latvijas Zvērinātu tiesas izpildītāju padome informēja, ka lēmumu Čepjolkina pieņēma pēc tam, kad Rīgas tiesu apgabala prokurore grozīja viņai piemēroto drošības līdzekli, nosakot aizliegumu veikt zvērināta tiesu izpildītāja pienākumus līdz tiesas nolēmumam krimināllietā.

Drošības līdzeklis Čepjolkinai tika piemērots kriminālprocesa ietvaros, kas tika uzsākts pēc piedzinēja iesnieguma par tiesu izpildītājas veiktajām darbībām.

Vienlaicīgi, Čepjolkina pirmdien ir iesniegusi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē iesniegumu ar lūgumu lemt par viņas kā padomes priekšsēdētājas pilnvaru apturēšanu līdz brīdim, kad tiks atjaunotas viņas tiesības pildīt zvērināta tiesu izpildītāja amata pienākumus.

Čepjolkina norāda, ka “respektējot Rīgas tiesu apgabala prokurores lēmumu, esmu pati lūgusi Tieslietu ministrijai mani atstādināt no amata. Drošības līdzekļa maiņa notikusi nepietiekami izvērtējot lietas faktiskos apstākļus. Rīgas tiesas apgabala prokurores lēmumu par drošības līdzekļu maiņu plānoju pārsūdzēt un uzskatu, ka apsūdzība augstākminētajā lietā ir celta nepamatoti.”

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa nolēmusi atstādināt no amata pienākumu pildīšanas zvērinātu tiesu izpildītāju, Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāju Čepjolkinu, ņemot vērā prokurores Evijas Daugules lēmumu saukt Čepjolkinu pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, informēja Āboltiņas preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Āboltiņas uzdevumā Tieslietu ministrijas speciālisti pašlaik gatavo ministres rīkojumu par Čepjolkinas atstādināšanu.

Tieslietu ministre ir saņēmusi prokurores vēstuli, kurā viņa informē, ka piektdien ir pieņemts lēmums par Čepjolkinas saukšanu pie kriminālatbildības. Tāpat prokurore informē, ka ir grozījusi Čepjolkinai piemēroto drošības līdzekli no aizlieguma izbraukt no valsts uz aizliegumu, līdz tiesas nolēmumam krimināllietā, veikt zvērinātas tiesu izpildītājas un zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja pienākumus.

“Balstoties uz prokurores lēmumiem krimināllietā, jau tuvākajā laikā atstādināšu Čepjolkinu no amata pienākumu pildīšanas. Es pilnībā pievienojos prokurores viedoklim, ka Čepjolkinas kundze nevar pildīt savus amata pienākumus laikā, kad pret viņu ir izvirzīta tik nopietna apsūdzība - par dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu,” uzskata ministre.

Tieslietu ministre uzsver, ka Latvija ir tiesiska valsts un ikvienam cilvēkam, kuru tur aizdomās vai apsūdz nozieguma izdarīšanā, ir tiesības uz nevainības prezumpciju, informēja Sabajevs.

“Tomēr Latvijā pakāpeniski, soli pa solim, aizvien labāk sāk darboties arī tāds svarīgs princips kā soda neizbēgamība – vainīgās personas par noziegumu izdarīšanu tiek tiesātas un saņem sodu,” norāda ministre.

Prokuratūras Preses centrā informēja, ka prokurore Evija Daugule 25.novembrī ir pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas uzsākšanu pret Čepjolkinu, kurai celta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā radījusi būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm un tā izraisījusi smagas sekas.

Apsūdzībā norādīts, ka Čepjolkina nelikumīgi rīkojusies kādas kompānijas interesēs, sastādot aprēķinu par nekustamā īpašuma izsolē iegūto līdzekļu sadalīšanu starp parādu piedzinējiem, informēja Preses centrā.

Ja vēlaties par šo tematu turpināt diskusiju “Delfi Forumā”, izsakot savus apsvērumus, atrodot domubiedrus un interesantus oponentus, spiediet šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!