Foto: Rigazoo.lv
Amūras tīģeru Vasjas un Katrīnas pirmdzimtais - tīģerēns Klifs Grants trešdien dosies pirmajā pastaigā pa lielo aploku, taču jau ceturtdien tīģerēna pastaigu varēs vērot arī zoodārza apmeklētāji, portālu "Delfi" informēja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvji.

Tīģerēns pastaigā dosies laikā no pulksten 13 līdz pulksten 14.

Tīģerēns Klifs Grants piedzima 30. jūlijā un nelaimīgas sagadīšanās dēļ trešajā dzīves dienā viņu nācās nodot dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē. Pirmos dzīves mēnešus nebija pārliecības par mazuļa dzīvotspēju, tādēļ līdz šim apmeklētājiem bija liegta iespēja viņu aplūkot un uzzināt par tīģerēna skumjo dzīves sākumu, norāda zoodārza pārstāve Laura Līdaka. Tā, soli pa solim, vairāku mēnešu garumā, zooloģiskā dārza darbinieku un vetārstu uzraudzībā, "dižkaķēns" pieņēmās spēkā un veselībā. "Un nu tīģerēns Klifs Grants, sākot ar 15. decembri, katru dienu no pulksten 13.00-14.00, ir gatavs doties regulārās pastaigās lielajā aplokā, lai kopā ar savu rotaļu biedru kucēnu Pradu priecētu zoodārza apmeklētājus," vēsta Līdaka.

Šobrīd Rīgas zoodārzā mīt četri Amūras tīģeri - Astra, kura dzimusi Rīgas Zooloģiskajā dārzā 1997. gadā 12. jūnijā, Katrīna (Katjuša), dzimusi Maskavas zooloģiskajā dārzā Krievijā 2007. gadā 9. jūlijā, Vasja, dzimis Banhemas zooloģiskajā dārzā Anglijā 2008. gadā 17. oktobrī un mazulis Klifs Grants, kurš dzimis šogad Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Zoodārza uzdevums ir apdraudēto sugu, tostarp Amūras tīģeru, saglabāšana un vairošana nebrīvē. :"Amūras tīģera EEP - starptautiskajā vairošanas programmā sugu saglabāšanai - esam iesaistījušies jau vairāk kā pirms 10 gadiem. 1998. gadā, pateicoties lielākajiem atbalstītājiem Latvijas Vides aizsardzības fondam, Whiskas un Lattelecom , izdevās piepildīt devīzi "Tīģerim tīģera gadā jaunas mājas" un realizēt Amūras tīģeru turēšanai un vairošanai atbilstošas mītnes celtniecību," norāda zoodārza pārstāvji.

Diemžēl līdz šim ilgu laiku neveicās ar saskanīga pāra izveidi. Mēģinājumi Rīgā 1997. gadā dzimušajai Astrai atrast piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi - Astrai nepatika nedz 2001. gadā atvestais Bronto no Tallinas zoodārza, nedz Mirgis no Kauņas zoodārza 2004. gadā, stāsta Līdaka.

"Pērn pavasarī no Banhemas zoodārza ieradās tīģerpuisis Vasja un varējām sākt cerēt, ka izdosies izveidot vairošanai derīgu pāri. Izveidot veiksmīgu pāri šiem lielajiem plēsējiem ir grūts uzdevums, jo ne vienmēr zoodārza darbinieku un programmas koordinatora vēlmes saskan ar tīģeru vēlmēm," norāda Līdaka. Tādēļ tīģerbērns Klifs Grants ir pierādījums, ka jaunais Amūras tīģeru pāris – Vasja un Katrīna ir saskanīgs pāris un var cerēt arī turpmāk uz pēcnācējiem, uzsver zoodārzā.

Zooloģiskā dārza mājaslapā varat aplūkot nelielu video fragmentu par Klifa Granta gatavošanos lielajam iznācienam - http://rigazoo.lv/public/30709.html.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!