Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) telefona sarunā ar Svetlanu Tihanovsku apliecinājis Latvijas atbalstu baltkrievu tautai, savā kontā mikroblogošanas vietnē "Twitter" trešdien paziņojis ministrs.

Viņš arī apliecinājis atbalstu prasībai atbrīvot politieslodzītos un jaunu brīvu un demokrātisku vēlēšanu sarīkošanai Baltkrievijā starptautisko novērotāju klātbūtnē.

Kā raksta Rinkēvičs, Tihanovska lūgusi nodot lielu paldies Latvijas tautai par atbalstu.

Jau vēstīts, ka Saeima otrdien, 18. augustā, attālināti ārkārtas sesijas sēdē pēc Ārlietu komisijas ierosinājuma pieņēma paziņojumu par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, aicinot Baltkrievijā rīkot atkārtotas prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiski atzītiem standartiem.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā. Šajā nedēļas nogalē Minskā notika arī Lukašenko atbalstam sasaukts mītiņš, kur uzrunu teica arī prezidents. Īsi pēc tam notika arī opozīcijas akcija, kurā piedalījās desmiti tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!