Ar Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) lēmumu 7.oktobrī no advokatūras izslēgtais Viktors Tihonovs šodien Administratīvajā rajona tiesā šo lēmumu apstrīdējis, informē tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa.
Ceturtdien, 6. novembrī pieteikums reģistrēts tiesā. Lēmums par to, vai pieteikumu pieņemt izskatīšanai un ierosināt administratīvo lietu, tiesai jāpieņem septiņu dienu laikā.

Jau ziņots, ka ZAP lēmumu par Tihonova izslēgšanu 7.oktobrī pieņēma saskaņā ar Advokatūras likumu un advokātu kolēģijas statūtiem.

ZAP pārstāvis Saulvedis Vārpiņš iepriekš akcentēja, ka šajā gadījumā lēmumu par disciplinārsoda - izslēgšanas no advokatūras - piemērošanu pieņēmusi disciplinārlietu komisija un padome to izpildījusi, norādot, ka pašai padomei sodīšanas funkcijas nav.

Savukārt Tihonovs iepriekš lēmumu par viņa izslēgšanu nodēvēja par "nelikumīgu un nepamatotu". Iepriekš žurnālistiem viņš savu viedokli solīja sīkāk pamatot, sasaucot īpašu preses konferenci.

Tihonovs uzsvēra, ka noteikti sabiedrību sīkāk informēs par sava pieteikuma motīviem un argumentāciju. Precīzs datums, kad preses konference varētu tikt sasaukta, šobrīd gan vēl neesot noteikts, jo advokāts esot aizņemts ar saviem tiešajiem pienākumiem - darbu pie klientu lietām. Viņš prognozēja, ka preses konferenci sasauks tuvāko divu nedēļu laikā.

Vārpiņš sacīja, ka ZAP viedoklis konkrētajā gadījumā bijis tāds: ja disciplinārlietu komisija ir izlēmusi par soda piemērošanu, tad padome savu lēmumu par izslēgšanu pieņem uz komisijas lēmuma pamata un jautājumu pēc būtības vairāk neskata. ZAP izpilda lēmumu, ko pieņēmusi komisija.

Kā ziņots, ZAP disciplinārlietu pret Tihonovu ierosināja jau 2006.gadā. Toreiz viņam tika pārmesti iespējami Ētikas kodeksa pārkāpumi, kas paredz advokātam atturēties no rīcības, kura var mest ēnu uz advokāta profesiju.

Par disciplinārlietas ierosināšanu ZAP lēma pēc tam, kad Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" publiskoja sarunas starp tobrīd lielāko Latvijas privāto zemes īpašnieku Gati Saknīti un viņa advokātu Tihonovu, kurās vairākkārt minēta nepieciešamība dot kukuļus tiesnešiem un tiesībsargiem, lai Saknītis sekmīgi spētu aizstāvēt savas intereses, cīnoties par zaudētu īpašumu atgūšanu. Saknīša sarunas partneris vairākkārt izmantoja necenzētus izteikumus.

2006.gada 13.jūnijā advokātu disciplinārlietu komisija nolēma par advokāta ētikas kodeksa prasību pārkāpšanu Tihonovam piemērot bargāko disciplinārsodu - izslēgšanu no advokatūras.

Lieta tika nodota atpakaļ ZAP, kas 2006.gada 14.novembrī pēc Tihonova lūguma līdz 2007.gada 13.jūnijam pagarināja termiņu, lai viņš varētu administratīvajā procesā noteiktajā kārtībā iesniegt sūdzību par disciplinārlietu komisijas lēmumu.

Tihonovs komisijas lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kas 2007.gada 20.decembrī izbeidza tiesvedību viņa sūdzības lietā, konstatējot, ka šāda rakstura lieta nav skatāma administratīvā procesa kārtībā.

Tiesa lēmumā konstatēja, ka Tihonovs tiesā apstrīdējis Disciplinārlietu komisijas lēmumu, taču tas uzskatāms par starplēmumu un pats par sevi tiesiskas sekas nerada. Šis lēmums ir stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!