Zvērinātu advokātu padome otrdien no advokātu rindām izslēdza pazīstamo Andra Grūtupa biroja advokātu Viktoru Tihonovu, portālam "Delfi" apstiprināja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes loceklis Saulvedis Vārpiņš.

Pirmo reizi plašāku ievērību Tihonovs guva 2006. gada aprīlī, kad LTV raidījums "de facto" publiskoja ierakstītās sarunas ar pazīstamo zemes īpašnieku un viņa klientu Gati Saknīti. Sarunās vairākkārt izskanēja necenzēti vārdi, kā arī pārrunāta vajadzība piekukuļot tiesnešus, lai Saknītis varētu atgūt zaudētos īpašumus.

Pieļaujot, ka ir noticis advokātu ētikas pārkāpums, kas metis ēnu uz advokātu profesijas prestižu, Latvijas Zvērinātu advokātu padome skatīja jautājumu par Tihonova izslēgšanu no advokātu rindām, taču konkrētu lēmumu kvoruma trūkuma dēļ nepieņēma.

Jautājums par Tihonova izslēgšanu no jauna aktualizējās jūnijā, kad Zvērinātu advokātu Ētikas komisija, izskatot lietu par Tihonova, tobrīd vēl par iespējamiem uzskatītiem, ētikas pārkāpumiem, lūdza Zvērinātu advokātu padomei (ZAP) izslēgt Tihonovu no savām rindām.

Ētikas komisija norādīja, ka nolēmusi rosināt jaunu disciplinārlietu par iespējamiem advokāta Tihonova likuma un Latvijas, kā arī Eiropas Savienības noteikto advokāta ētikas normu pārkāpumiem saistībā ar advokāta atlīdzības saņemšanu uzņēmēja Saknīša lietā, kurā patlaban notiek tiesāšanās ar uzņēmēja māti Agru Saknīti un Tihonovu par dzīvokli Rīgā, Brīvības ielā.

Augstākā tiesa aizvadītā gada nogalē bija atcēlusi 2005. gada jūlijā starp Saknīša māti un Tihonovu noslēgto dzīvokļa Rīgā, Brīvības ielā, pirkuma līgumu. Tiesa atzina Saknītes īpašuma tiesības uz šo dzīvokli un no Tihonova piedzina 2590 latu tiesāšanās izdevumus.

Tihonovs gan šo lēmu pārsūdzēja, tomēr advokātam Aldim Gobzemam, kā arī vairākiem citiem advokātiem tas kļuva par ieganstu atkārtoti pieprasīt Tihonova izslēgšanu.

Savā prasībā advokāti norādīja, ka advokātu Ētikas kodekss liedz advokātam izmantot klientu savās interesēs, kā arī tieši vai netieši iegūt īpašumu, par kuru notiek tiesāšanās ar viņa piedalīšanos. Tāpat arī tika lūgts atcelt ZAP pieņemto lēmumu atcelt disciplinārsodu Tihonovam, jo padomei neesot bijis šādu tiesību un spēkā bija jāpaliek vēl 2006. gadā uzstādītajai prasībai Tihonovu izslēgt no advokatūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!