Foto: DELFI

Pirms gada likumā nosakot ambiciozu mērķi mediķu atalgojuma pieaugumam, visi par to balsojušie Saeimas deputāti rīkojās pārsteidzīgi un pieļāva kļūdu, šodien debatēs Saeimā norādīja deputāts Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka Saeimai pirms gandrīz gada 13. decembrī likumā ierakstot "ļoti ambiciozus skaitļus", kādā apjomā būtu jāpieaug mediķu atalgojumam, 90 deputātiem, kuri par to balsoja, bijuši "vislabākie nodomi".

"Atgādināšu, ka šo lēmumu mēs pieņēmām brīdī, kad bija pārejas valdība [Ministru prezidenta Māra] Kučinska (ZZS) vadībā. Nebija vēl izveidota jauna valdība. Un, no šodienas viedokļa raugoties, mēs, protams, visi rīkojāmies pārsteidzīgi. Šodien mēs esam citā situācijā. Mēs saprotam, ka pagājušā gada 13. decembrī mēs pieļāvām kļūdu. Visi - mēs, visi - pieļāvām kļūdu," norādīja Pavļuts.

Kā pauda parlamentārietis, ja Saeimas priekšsēdētāja, viņš vai kāds cits deputāts atvainojas par šo pārsteidzību un domāšanu, ka izdosies palielināt budžeta ieņēmumus, "tajā brīdī mēs runājam visu Saeimas deputātu vārdā".

Politiķis aicināja arī opozīciju uzņemties līdzatbildību par šīs Saeimas darbu. Reaģējot uz troksni Saeimas zālē, Pavļuts aicināja opozīcijas deputātus nekliegt un strādāt sabiedrības labā. "Ja kliegšana ir labākais, ko opozīcija var darīt sabiedrības labā, tad varbūt arī šāda opozīcija ir jāatlaiž," pauda politiķis.

Savukārt opozīcijas deputāte Jūlija Stepaņenko, kura debatēs runāja pirms Pavļuta uzstāšanās, norādīja, ka kļūda bija nepildīt likumā noteikto prasību par mediķu algu pieaugumu. Politiķe skaidroja, ka jau 7.novembrī opozīcijas deputāti aicināja savus kolēģus vēl pēdējo reizi mēģināt labot šo situāciju, bet rosinājums netika atbalstīts.

"Kļūda (..) bija mediķu algu ignorēšana. Savu likumā noteikto pienākumu klaja nihilistiska ignorēšana un tam nevarēja palīdzēt ne [Saeimas priekšsēdētājas Ināras] Mūrnieces (VL-TB/LNNK) atvainošanās, nedz arī citu deputātu acu noduršana," pauda Stepaņenko.

Politiķe norādīja, ka opozīcijas politiķi pirms budžeta pieņemšanas esot paļāvušies uz finanšu ministra Jāņa Reira (JV) "retoriku", ka līdz pēdējam brīdim tikšot meklēta nauda budžetā mediķu algu celšanai. "Tagad mēs redzam, ka Reirs bija maldinājis sabiedrību, maigi sakot jeb savādāk sakot - melojis. Un jūs, godātie kolēģi no koalīcijas, visticamāk, esat pieseguši šos melus," teica deputāte.

Stepaņenko arī no Saeimas tribīnes nolasīja to deputātu vārdus, kuri iepriekš balsojuši pret opozīcijas rosinājumu pildīt likuma nosacījumus, nodrošinot mediķu atalgojuma celšanu solītajā apmērā.

Kā ziņots, Saeima 14. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020. gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Tagad vairāki pie frakcijām nepiederošie, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti izskatīšanai Saeimā iesnieguši lēmumprojektu par veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) atbrīvošanu no amata.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība 28.novembrī nolēmusi rīkot vēl vienu protesta akciju pie Saeimas, tās laikā prasot parlamenta atlaišanu un lūdzot prezidentam atgriezt otrreizējai caurlūkošanai 2020. gada budžetu. Tikšot pieprasīta arī Viņķeles demisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!