Tikai 41% Latvijas iedzīvotāju, saskaroties ar Ceļu policiju, radušās problēmas risina bez neoficiāliem paņēmieniem, to pētījumā noskaidrojis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).
Kā trešdien žurnālistus informēja KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, kopumā uzticība Ceļu policijai pēdējo piecu gadu laikā tomēr ir pieaugusi par 10%.

KNAB pētījuma dati rāda, ka citās jomās situācija ir labāka, piemēram, kārtojot jautājumus, kas saistīti ar pases iegūšanu vai uzturēšanās atļauju un izsaukumu kārtošanu, 95% aptaujāto iztikuši bez neoficiāliem paņēmieniem.

Savukārt saskaroties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbību un kārtojot dažādus nodokļu administrēšanas, deklarāciju iesniegšanas un audita jautājumus, 84,6% respodentu iztikuši bez neoficiāliem paņēmieniem. Liels skaits iedzīvotāju pozitīvu rezultātu bez koruptīviem darījumiem sasnieguši, arī veicot autotransporta reģistrāciju vai tehnisko apskati Ceļu satiksmes drošības direkcijā, kārtojot lietas pašvaldībās un iekārtojot bērnus skolā un bērnudārzā vai stājoties augstskolā.

Mazāk nekā puse aptaujāto atzīmējuši, ka viņi ir iztikuši bez neoficiāliem paņēmieniem, kārtojot darbavietas piedalīšanos iepirkumos, lai iegūtu valsts vai pašvaldības pasūtījumu.

Bez neoficiāliem pasākumiem iztikuši arī nedaudz mazāk nekā 60% aptaujāto, kuri ir iekārtojušies darbā valsts un pašvaldību iestādēs, kārtojuši atļauju un licenču saņemšanu un ārstējušies slimnīcās un poliklīnikās.

Biroja aptaujā ticis noskaidrots, ka visbiežāk pozitīvu rezultātu sasniegšanai cilvēki izmantojuši draugus un paziņas jeb tautā saukto "draugu būšanu". Bieži lietoti arī neoficiāli maksājumi vai dāvanas, kuru vērtība ir 5 lati un vairāk, bet salīdzinoši retāk izmantoti bārterdarījumi un neoficiāli maksājumi vai dāvanas, kuru vērtība ir mazāka par 5 latiem, piebilda Loskutovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!