Foto: Europa.eu
Zviedrijā atbalsts vienotajai Eiropas Savienības (ES) valūtai eiro nokritis līdz rekordzemam līmenim, tikai 9% zviedru šobrīd atbalstītu valsts pievienošanos eirozonai, ziņo portāls „Euobserver”.

Pirmdien publiskotajā aptaujā, ko veica Gēteborgas universitātes SOM institūts, arī atklājies, ka zviedri šobrīd ir skeptiski pret ES tuvināšanos tādam valstu savienības modelim kā Apvienotās Eiropas Valstis. Šādu modeli atbalstītu 11% zviedru.

Akadēmiskajā un politiskajā vidē nereti izteikti salīdzinājumi, ka ES varētu kļūt par līdzīgu federatīvu valsti kā ASV.

2003. gadā Zviedrijā bija konsultatīva rakstura referendums, kurā iedzīvotāji nobalsoja pret (56,1%) pievienošanos eiro zonai.  1994. gadā, pievienojoties ES, Zviedrija apņēmās ieviest eiro valūtu, līdz ar to pēc līgumsaistībām ar ES Zviedrijai ar laiku būs jāpievienojas eirozonai. 

Šobrīd eirozonā ir 17 valstis - Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Igaunija, Īrija, Itālija, Kipra, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija un Vācija.

Valstis apsolās ieviest eiro, parakstot līgumu par iestāšanos ES. Izņēmums ir Lielbritānija un Dānija, kurām līgums to neparedz.

Latvija pievienosies eiro 2014.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!