Tikai daļa no 13 partijām, kuru finanšu deklarācijās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atklāja pārkāpumus, pārskaitījušas valstij nelikumīgi saņemtos ziedojumus, apliecināja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.
Pēc viņa stāstītā, nelikumīgos ziedojumus pilnībā atdevusi Sociāldemokrātu savienība, partija "Tautas mantojums", Jaunā kristīgā partija un apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", kurām bija jāatmaksā salīdzināmi nelielas summas - no deviņiem līdz 500 latiem.

Daļu pretlikumīgo ziedojumu Finanšu ministrijas kontā ieskaitījusi arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Jaunais laiks" (JL), Tautas partija, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) un Krievu partija. Savukārt Darba partija, partija "Latvijas Brīvībai", "Latviešu partija" un "Brīvības partija" pašlaik Finanšu ministrijā nav atmaksājusi nevienu no nelegāli saņemtajiem ziedojumiem.

Vitenburgs atgādināja, ka saskaņā ar likumu, ja partijas noteiktā termiņā neatmaksās nelikumīgi saņemtos ziedojumus, tad šo organizāciju vadītāji tiks administratīvi sodīti un tiesa viņiem varēs piemērot naudas sodu līdz 250 latiem.

Pēc partiju finanšu deklarāciju pārbaužu pabeigšanas KNAB uzdeva Tautas partijai līdz 2.decembrim Finanšu ministrijas (FM) kontā pārskaitīt 21 000 latu, JL - 11 000 latu, kā arī veikt precizējumus ziedojumu sarastā un iesniegt tos KNAB. Finanšu deklarācija jāprecizē arī LSDSP un līdz minētajam datumam jāpārskaita FM kontā 18 455 lati. Lielākoties šīs summas partijām ziedotas ar trešo personu starpniecību, kas likumā ir aizliegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!