Puse no Latvijas pārstāvētajiem Eiropas parlamenta deputātiem būtu gatavi sniegt par sevi tādas pašas ziņas par savu materiālo stāvokli, kādas Saeimas deputātiem jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam, pirmdien vēstī laikraksts "Diena".

Laikraksts sazinājies ar katru Latvijas eiroparlamentārieti, lūdzot sniegt tās pašas ziņas, ko publisko valsts amatpersonas. Šim aicinājumam atsaukušies divi adresāti, vēl divi norādījuši, ka informācija par viņiem ir vai būs pieejama publiski tuvākajā laikā, bet pārējie informāciju nav izpauduši.

Piemēram, EP deputāts Krišjānis Kariņš (V), kurš, uz aicinājumu atsūtīt iepriekš pieminētās ziņas, nemitīgi atkārtojis, ka "nevar atbildēt". Deputāts pēcāk iesaistījis arī savu padomnieci Ievu Zībergu, taču laikraksts pie lūgtās informācijas tā arī nav ticis. Savukārt Roberts Zīle (NA) apgalvojis, ka varētu piekrist sniegt papildu informāciju, tomēr veikli atradis iemeslu to nedarīt, raksta laikraksts.

"Es varētu arī piekrist izņēmumam ar nosacījumu, ka laikraksts "Diena" kā "ceturto varu" pārstāvošs medijs rādītu priekšzīmi un publiskotu konkrētā mediju koncerna esošos un vēsturiskos patiesā labuma guvējus kopš tā pirmās akcionāru maiņas, īpaši par periodu pēc sabiedrībai nepārskatāmās īpašnieku maiņas līdz ar "Bonnier Business Press" iziešanu no koncerna," atbildējis Zīle.

Sandra Kalniete (V) norādījusi, ka deputātu atalgojums atrodams internetā, parādu viņai neesot, īpašumi ir, bet viņa neuzskatot, ka jāsniedz kādas papildu ziņas. Arī Eiropas Tautas partijas preses sekretārs Ģirts Salmgriezis atsaucies uz publiski zināmo, ka EP deputātiem ir cita kārtība saistībā ar deklarāciju iesniegšanu nekā Latvijas amatpersonām. Salmgriezis tā arī neprecizēja, vai prasīto informāciju laikrakstam atklās.

EP deputāte Inese Vaidere (V) norādījusi, ka atbildes sniegs Salgriezis, taču, saņemot no laikraksta norādi, ka preses sekretārs pēc būtības nav atbildējis, deputāte noteikusi: "Nu, ko viņš ir atbildējis, to viņš ir atbildējis, paldies, visu labu."

Laikraksts skaidro, ka EP deputātiem pēc stāšanās amatā jāiesniedz finanšu interešu deklarācija, taču tās saturs esot skops. Šajā deklarācijā norādīta informācija tikai par ienākumiem, turklāt ne precīza. Var uzzināt tikai to, kāda ir ienākumu amplitūda, piemēram, redzams, ka Kariņš, Kalniete, Zīle un Vaidere saņem no 5001 līdz 10 000 eiro mēnesī, raksta "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!