Foto: LETA
11. novembrī Rīgas pils Ģerboņu zālē plkst. 17:00 notiks svinīgā valsts apbalvojumu pasniegšana, informē Valsts prezidenta preses dienestā.
Šogad valsts apbalvojumu saņem:

Par Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieku tiek iecelts:

Mārtiņš Virsis, Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Vācijas Federatīvajā Republikā, vēstures doktors, par sevišķiem nopelniem atjaunotās neatkarīgās Latvijas Republikas ārlietu dienesta un ārpolitikas veidošanā un ieguldījumu Latvijas starptautiskā prestiža stiprināšanā.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci tiek iecelta:

Vija Artmane, leģendārā latviešu teātra un kino aktrise, par mūža ieguldījumu latviešu teātra un kino mākslā.

Tālivaldis Deksnis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, ērģeļu mākslinieks un pianists, par iniciatīvas pilno un nenogurstošo darbību latviešu ērgeļmūzikas attīstībā, jaunās paaudzes ērģelnieku izglītošanā.

Tamāra Ēķe, Latvijas Kultūras akadēmijas lektore, dejas pedagoģe un horeogrāfe, par īpaši nozīmīgu devumu skatuves dejas un kustību mākslas attīstībā Latvijas profesionālajā teātrī.

Dzintra Hirša, Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta pētniece, filoloģijas doktore, par nenogurstošu darbu latviešu valodas aizsardzībā, tās nostiprināšanā par valsts valodu un Latvijas valstiskuma nodrošināšanu.

Gaida Krūmiņa, radioloģe, Klīniskās universitātes slimnīcas "Gaiļezers" Radioloģijas klīnikas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes Radioloģijas institūta direktore, profesore, habilitētā medicīnas doktore, par izcilu ieguldījumu Latvijas medicīnas attīstībā, neiroradioloģijas nozarē, veselības aprūpē un medicīnas izglītībā.

Andris Liepa, baletdejotājs un baletmeistars, par izcilu sniegumu baleta mākslā, Latvijas vārda popularizēšanu ārvalstīs.

Arnis Radiņš, Valsts aģentūras "Latvijas Nacionālais vēstures muzejs" direktors, vēstures doktors, par izciliem nopelniem Latvijas muzeju nozares attīstībā un nacionālā kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšanā ārvalstīs.

Ellionora Testeļeca, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Stīgu instrumentu katedras profesore, čelliste un pedagoģe, par mūža ieguldījumu latviešu atskaņotājmākslā, tās attīstībā un jauno mūzikas talantu izglītošanā.

Jānis Vētra, Rīgas Stradiņa universitātes rektors, profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, habilitētais medicīnas doktors, par Rīgas Stradiņa universitātes izveidošanu, medicīnas izglītības tradīciju turpināšanu un attīstību.

Arnis Vīksna, medicīnas vēsturnieks, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, akadēmiķis, medicīnas goda doktors, par plašo un fundamentālo darbību medicīnas vēstures jomā.

Lilija Sabīne Zobena, kultūras darbiniece, soliste, diriģente un mūzikas pedagoģe, Mūzikas izdevniecības "Mūzika Baltika" dibinātāja un līdzīpašniece, par nozīmīgu veikumu trimdas latviešu sabiedriskajā un kultūras darbā.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri tiek iecelta:

Ilze Līduma, Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja "Riekstiņi" vadītāja, par radošu un profesionāli augstvērtīgu darbu rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa piemiņas saglabāšanā un pilnveidošanā Latvijā un ārpus tās.

Aina Matīsa, Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras asociētā profesore, teātra režisore, skatuves un publiskās runas pedagoģe, par būtisku ieguldījumu Latvijas teātra un kino jauno aktieru izglītībā, par radošo mūžu Latvijas profesionālā teātra attīstībā.

Emīlija Varkale, Aizkraukles rajona Mazzalves pamatskolas vēstures skolotāja, novadpētniece, Vēstures muzeja vadītāja, par mūža ieguldījumu vēstures skolotāja darbā, aktīvu novadpētnieces darbību, par latviskās identitātes uzturēšanu un saglabāšanu.

Par Viestura ordeņa komandieri tiek iecelts:

Mārtiņš Šics, Katastrofu medicīnas centra directors, par nesavtīgo un īpašo ieguldījumu NATO Rīgas Samita sagatavošanā un norises nodrošināšanā.

Andžejs Viļumsons, bijušais Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas un plānošanas departamenta directors, par pašaizliedzīgo ieguldījumu Rīgas NATO Samita organizēšanā un norises nodrošināšanā.

Par Viestura ordeņa virsnieku tiek iecelts:

Ēriks Irgenss, Norvēģijas un Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas biedrs, atvaļinātais komandkapteinis, par nesavtīgo ieguldījumu Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas darbībā.

Georgs Kerlins, Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona komandieris, majors, par nozīmīgo ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku karavīru profesionālajā sagatavotībā vairākām starptautiskām miera uzturēšanas operācijām Irākā.

Afanasijs Kuzmins, olimpiskais čempions, vienpadsmitkārtējais pasaules čempions un desmitkārtējais Eiropas čempions šaušanā, sporta treneris, atvaļinātais policijas pulkvežleitnants, par izciliem sasniegumiem sportā un Latvijas vārda popularizēšanu ārvalstīs.

Par Viestura ordeņa kavalieri tiek iecelts:

Arnolds Edgars Dambis, Latviešu Virsnieku apvienības biedrs, atvaļinātais virsleitnants, par ieguldījumu zemessardzes veidošanā un attīstībā, jaunsargu un skolu jaunatnes patriotiskajā audzināšanā.

Benita Feldmane, Rīgas Stradiņa universitātes Militārās medicīnas studiju un pētniecības centra vadītāja, Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas prezidente, ārste, atvaļinātā virsleitnante, par ieguldījumu militārās medicīnas izglītības atjaunošanā un attīstībā un aktīvu sabiedrisko darbību.

Ēriks Keisters, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona Operatīvās nodaļas virsnieks, virsleitnants, par augsti profesionālu un pašaizliedzīgu dienestu starptautiskajā operācijā Irākā 2007.gada maijā, par drosmi un varonību, par Nacionālo bruņoto spēku karavīru tēla spodrināšanu NATO, koalīcijas spēku un sabiedrības vērtējumā.

Rihards Šķeltiņš, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona 1.kājnieku rotas 1.kājnieku vada komandieris, virsleitnants, par pašaizliedzīgu un profesionālu dienestu starptautiskajā operācijā Irākā 2007.gada maijā, par augsto profesionalitāti kaujas uzdevumu izpildē, rūpēm par personālsastāvu, uzturot saikni starp karavīriem un viņu tuviniekiem Latvijā.

Ar Viestura ordeņa Zelta goda zīmi tiek apbalvota:

Maija Zālīte, Latviešu Virsnieku apvienības biedre, sabiedriskā darbiniece, par aktīvu sabiedrisko darbību, valstiskās apziņas ieaudzināšanu skolu jaunatnē, sagatavojot tos kalpošanai savai valstij un zemei un savas valsts un zemes nelokāmai aizsargāšanai.

Ar Viestura ordeņa Sudraba goda zīmi tiek apbalvots:

Viktors Buivids, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas 2.kājnieku vada seržants, par izcili un profesionāli izpildītiem vada komandiera pienākumiem un drosmi starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā Irākā 2006.gada decembrī.

Ar Viestura ordeņa Bronzas goda zīmi tiek apbalvots:

Arvīds Bleidels, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas 1.kājnieku vada 3.kājnieku nodaļas komandiera vietnieks, kaprālis, par pašaizliedzīgu un priekšzīmīgu dienestu, par nesavtīgo un varonīgo rīcību, glābjot Latvijas rotas tulka dzīvību starptautiskajā operācijā Irākā 2007.gada maijā.

Sergejs Kevra, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas 1.kājnieku vada 1.kājnieku nodaļas komandiera vietnieks, dižkareivis, par pašaizliedzīgu un priekšzīmīgu dienestu, par nesavtīgo un varonīgo rīcību, glābjot Latvijas rotas tulka dzīvību starptautiskajā operācijā Irākā 2007.gada maijā.

Mārīte Ozoliņa, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku brigādes Kaujas nodrošinājuma rotas Medicīnas vada Ārstniecības nodaļas Ārstniecības atbalsta grupas laborante, dižkareive, par pašaizliedzīgu un priekšzīmīgu dienestu starptautiskajā operācijā Irākā, par augsti profesionālu rīcību, drosmi un varonību , glābjot Latvijas rotas karavīra dzīvību starptautiskajā operācijā Irākā 2006.gada decembrī.

Igors Stepiņš, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona Kaujas atbalsta rotas Mīnmetēju vada 2.mīnmetēju nodaļas vecākais mīnmetējnieks, dižkareivis, par ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku attīstībā un pašaizliedzīgu dienestu un izcili veiktajiem karavīra pienākumiem starptautiskajā miera uzturēšanas operācijā Irākā 2007.gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!