Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās asas diskusijas raisījušos Izglītības likuma grozījumus, kas paredzēti skolēnu sargāšanai no netikumiskas audzināšanas.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā portālam "Delfi" pavēstīja, ka Bērziņš ir saņēmis vairākus argumentētus lūgumus gan izsludināt šo likumu, gan to neizsludināt un prasīt likuma otrreizēju caurlūkošanu.

Valsts prezidents, izvērtējot paustos viedokļus, ir nolēmis Izglītības likuma grozījumus izsludināt, respektējot ievērojamo deputātu atbalstu kopumā pieņemtajam likumam, kā arī to, ka tiesību uz izglītību īstenošanas veids pamatā ir tiesībpolitisks jautājums.

Saņemtie priekšlikumi tiks nosūtīti Saeimas atbildīgajai komisijai, jo tie prasa padziļinātu izvērtējumu un diskusijas, norādīja Preses dienestā.

"Ņemot vērā to, ka likums paredz deleģējumu Ministru kabinetam atsevišķās jomās detalizēt Izglītības likumā noteikto, ir svarīgi nodrošināt normatīvā regulējuma precīzu formulējumu," piebilst kancelejā.

Jau vēstīts, ka Saeima 18.jūnijā, skatot sabiedrību satraukušos Izglītības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, negaidīti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz skolām pienākumu aizsargāt skolēnus no netikumiskas audzināšanas.

Deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) iesniegtais priekšlikums paredz, ka izglītības iestāde, izņemot augstskolas, aizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst Izglītības likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

Kārtību, kādā izvērtējama informācijas, tostarp mācību līdzekļu un materiālu, kā arī mācību un audzināšanas metožu atbilstība skolēnu tikumiskās attīstības nodrošināšanai, kā arī šīs izvērtēšanas kritērijus, noteiks valdība.

Likuma grozījumus kritizēja vairāki deputāti, deputāts Veiko Spolītis vērsās pie prezidenta, lūdzot grozījumus neizsludināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!