Foto: F64
Lai gan no jaunā mācību gada skolām jānodrošina tikumiskā audzināšana, vajadzīgo vadlīniju nebūs vismaz līdz oktobrim, vēsta "LNT Ziņas Sešos".

Grozījumus Izglītības likumā, kas paredz skolās nodrošināt Satversmes vērtībām atbilstošu tikumisko audzināšanu, Saeima pieņēma jūnijā. Toreiz tika arī lemts, ka valdībai jāizstrādā sava veida tikumiskās audzināšanas vadlīnijas. Atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija šim darbam veido divas darba grupas, kuras noteikumus cer izstrādāt līdz oktobrim.

"Mēs diemžēl nepaspēsim uz 1. septembri šīs vadlīnijas izstrādāt, jo pieņemtais likumprojekts bija ļoti pēkšņs. Mēs plānojam iesaistīt, protams, gan vecākus, gan nevalstiskās organizācijas šajā darba grupā, jo arī viņi rosināja izmaiņas likumdošanā. Un es pieņemu, ka darbs būs ar daudzām diskusijām un dažādiem viedokļiem," atzina izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas direktors Andris Priekulis par šo jautājumu iecerējis aptaujāt vecākus, skolotājus un arī bērnus. "Būs arī droši vien pedagoģiskā sēdē zināma "prāta vētra" par šo jautājumu, tad mēs kopā ar vecākiem, neizpaliekot arī skolnieku parlamentam, skolnieku viedoklim, veidosim savu pieeju," stāstīja Priekulis.

"Jautājums varbūt - ko likumdevējs ir domājis zem tiem vārdiem? Būtu ļoti labi paskaidrot, ko likumdevējs grib panākt ar to, kādu rezultātu panākt, tad būtu vieglāk tomēr," piebilda Priekulis.

Tikmēr Saeimas Izglītības komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) neslēpj, ka savā ziņā likumdevējs pats izvairījies definēt tikumisku audzināšanu un uzlicis atbildību uz valdības un skolu pleciem tieši laikā, kad nozarei risināmas citas, daudz svarīgākas problēmas.

"Jau tajā brīdī, jau pavasarī mums bija daudz būtiskāki jautājumi, par ko runāt izglītības sistēmā," atzina Vucāns, kurš grozījumus Izglītības likumā pats nav atbalstījis.

Vēstīts, ka, skatot sabiedrību satraukušos Izglītības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, Saeima atbalstīja priekšlikumu, kas paredz skolām pienākumu aizsargāt skolēnus no netikumiskas audzināšanas.

Tāpat ziņots, ka iepriekš Saeima jau atbalstīja priekšlikumu noteikt, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Latvijas Satversme nosaka, ka laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!