Foto: LETA

Konservatīvo vērtību aizstāvošā nevalstiskā organizācija "Asociācija Ģimene" uztraukusies, ka līdz ar Saeimas deputātu strādāšanu naktī ir pārkāpts Darba likums. Saeimas preses dienests mierina – uz deputātiem šis likums neattiecas.

Organizācija "Asociācija Ģimene" sociālajā tīklā "Twitter" aizrādījusi Saeimai, ka, "liekot visiem deputātiem strādāt naktī", tā pārkāpusi Darba likuma 138. panta sesto daļu.

Panta daļa nosaka, ka "aizliegts nodarbināt nakts laikā personas, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, grūtnieces un sievietes pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, ja ir ārsta atzinums, ka attiecīgā darba veikšana rada draudus sievietes vai viņas bērna drošībai un veselībai".

Savu uztraukumu asociācija adresējusi arī Labklājības ministrijai un Valsts darba inspekcijai.

Tomēr Saeimas Preses dienests organizācijai paskaidrojis, ka uz deputātiem Darba likums neattiecas. Par savu darba režīmu lemj paši deputāti, viņu darbību regulē Saeimas kārtības rullis.

Kārtības rullī teikts, ka Saeimas sēžu dienas un stundas nosaka Prezidijs, izņemot gadījumus, kad par to lēmusi pati Saeima vai kad sēdes diena norādīta prasībā par ārkārtas sēdes sasaukšanu.

Pēc sēdes vadītāja vai ne mazāk kā piecu deputātu priekšlikuma Saeima var lemt par sēdes pagarināšanu.

Sēde pārtraucama un slēdzama tikai uz Saeimas lēmuma pamata. Pārtraukumu un slēgšanu var ierosināt sēdes vadītājs vai vismaz pieci deputāti. Tāpat sēde ir pārtraucama, ja nav kvoruma.

"Ja sēdē izceļas troksnis vai nekārtības un sēdes vadītāja pūles atjaunot kārtību ir nesekmīgas, sēdes vadītājs atstāj savu sēdekli, un līdz ar to sēde uzskatāma par pārtrauktu uz pusstundu," teikts Saeimas kārtības rullī. "Ja arī pēc sēdes atjaunošanas troksnis vai nekārtības nemitējas, sēdes vadītājs sēdi slēdz."

Vēstīts, ka Saeima naktī no trešdienas uz ceturtdienu, vairāk nekā 19 stundu ilgā ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžetu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017.- 2019. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!