Balvu rajona Tilžas pagasta internātskolā dizentērijas uzliesmojumā epidemiologi jau reģistrējuši 57 saslimušos, 26 no tiem apstiprināta dizentērija, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) preses sekretāre Zane Ontužāne.
Viņa pastāstīja, ka, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu Tilžas pagasta internātskolā, SVA Gulbenes filiāles epidemiologi reģistrējuši jau 57 saslimšanas gadījumus, kas saistīti ar dizentērijas uzliesmojumu, 26 no tiem laboratoriski apstiprināta dizentērija.

BNS jau ziņoja, ka laika posmā no 17. līdz 22.martam Tilžas pagasta internātskolā epidemiologi reģistrējuši dizentērijas uzliesmojumu - ar šo slimību saslimuši 32 skolēni, no tiem septiņpadsmit ievietoti slimnīcā. Saslimuši arī septiņi ģimenes locekļi, kas, kontaktējoties ar slimajiem bērniem, inficējās dzīves vietās.

Pirmos divus saslimšanas gadījumus ar akūtām zarnu infekcijām Tilžas pamatskolā epidemiologi konstatēja laika posmā no 20. līdz 22.martam. Vienam no saslimušajam mediķi apstiprināja dizentēriju.

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu skolā, SVA Gulbenes filiāles epidemiologi noskaidroja, ka no 17. līdz 22.martam skolā kopā saslimuši 32 bērni, par kuriem netika ziņots.

Epidemioloģiskā izmeklēšana veikta skolas pārtikas blokā un trijos pārtikas uzņēmumos, kas piegādā produktus skolai. Skolas pārtikas blokā laboratoriskai izmeklēšanai paņemti pārtikas un dzeramā ūdens paraugi, nomazgājumi no virsmām, kā arī izmeklēti 17 pārtikas darbinieki, tostarp deviņi skolas darbinieki. SVA informējuši par šo saslimšanas gadījumu arī Pārtikas un veterināro dienestu un Valsts sanitāro inspekciju.

Arī SVA Gulbenes filiāles epidemiologi Medicīnas aprūpes un darbspējas kvalitātes kontroles inspekciju lūgs izvērtēt Tilžas pagasta internātskolas ārstes rīcību saistībā ar dizentērijas uzliesmojumu, jo uzskata, ka ārstes rīcībā saskatāmi vairāki pārkāpumi, tostarp nesavlaicīga un neprecīza sākotnējā diagnosticēšana. Skolas ārste Dace Ivanova SVA pārmetumiem piekrīt daļēji.

Dizentērija ir akūta zarnu infekcijas slimība, ar kuru parasti slimo vidēji no četrām līdz septiņām dienām. Infekcijas avots ir slims cilvēks vai baktēriju nēsātājs. Slimība izplatās no cilvēka uz cilvēku ar netīrām rokām, arī ar pārtiku vai ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!