Balvu rajona Tilžas pagasta internātskolā epidemiologi reģistrējuši dizentērijas uzliesmojumu - ar šo slimību saslimuši 32 skolēni, no tiem septiņpadsmit ievietoti slimnīcā.
Visi bērni saslimuši laika posmā no 17. līdz 22.martam, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) preses sekretāre Zane Ontužāne. Viņa pastāstīja, ka šobrīd no 32 saslimušiem bērniem slimnīcā ārstējas septiņpadsmit internātskolas bērni, kuriem laboratoriski apstiprināta arī saslimšana ar dizentēriju.

Pēc SVA informācijas, saslimuši arī septiņi ģimenes locekļi, kas, kontaktējoties ar slimajiem bērniem, inficējās dzīves vietās. Ontužāne norādīja, ka pirmos divus saslimšanas gadījumus ar akūtām zarnu infekcijām Tilžas pamatskol ā epidemiologi konstatēja laika posmā no 20. līdz 22. martam. Vienam no saslimušajam mediķi apstiprināja dizentēriju.

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu skolā, SVA Gulbenes filiāles epidemiologi noskaidroja, ka no 17. līdz 22. martam skolā kopā saslimuši 32 bērni, par kuriem netika ziņots.

Par saslimušajiem bērniem Gulbenes filiāle ziņoja primārās aprūpes ārstiem un citām aģentūras filiālēm pēc bērnu dzīves vietas - Balvu, Ludzas, Valkas, Cēsu rajoniem - diagnozes precizēšanai, laboratoriskai izmeklēšanai un attiecīgo pretepidēmijas pasākumu veikšanai.

Ontužāne pauda, ka epidemioloģiskā izmeklēšana veikta skolas pārtikas blokā un trijos pārtikas uzņēmumos, kas piegādā produktus skolai. Skolas pārtikas blokā laboratoriskai izmeklēšanai paņemti pārtikas un dzeramā ūdens paraugi, nomazgājumi no virsmām, kā arī izmeklēti 17 pārtikas darbinieki, tostarp deviņi skolas darbinieki. SVA informējuši par šo saslimšanas gadījumu arī Pārtikas un veterināro dienestu un Valsts sanitāro inspekciju.

SVA speciālisti uzsver, ka, ņemot vērā Tilžas internātskolas bērnu masveida inficēšanos, kā arī sekundārus inficēšanās gadījumus ģimenēs, ārstiem un epidemiologiem jāpievērš uzmanība slimnieku ar akūtām zarnu infekcijām inficēšanās apstākļiem un iespējamai saistībai ar Tilžas internātskolas bērniem. Par saslimšanas gadījumiem, kas epidemioloģiski saistīti ar šo uzliesmojumu, nekavējoties jāziņo SVA Gulbenes filiālei, kas vada epidemioloģisko izmeklēšanu.

SVA atgādina, ka dizentērija ir akūta zarnu infekcijas slimība, ar kuru parasti slimo vidēji no četrām līdz septiņām dienām. Infekcijas avots ir slims cilvēks vai baktēriju nēsātājs. Slimība izplatās no cilvēka uz cilvēku ar netīrām rokām, arī ar pārtiku vai ūdeni. Slimībai raksturīgi simptomi ir caureja ar gļotu un asins piejaukumu, paaugstināta temperatūra, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, vēdergraizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!