Foto: Shutterstock

Pēc skolotāju algu reformas Ikšķiles novada Tīnūžu pamatskolā jaunajā mācību gadā alga vidēji ir sarukusi par 308 eiro mēnesī, ceturtdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Tas noticis tāpēc, ka mazāka ir kļuvusi valsts dotācija skolotāju algām Pierīgas pašvaldībās.

"Esmu redzējusi tarifikāciju. Uzreiz varu pateikt - man ir vismaz 30% no algas mazāk. Tad jūs iedomājieties - praktiski par minimālo algu sanāk strādāt pedagogam," raidījumam stāstīja Tīnūžu pamatskolas skolotāja Irita Medne.

Ikšķiles novada skolotājiem ceturtdien ir algas diena, tāpēc, lai novērstu algas dramatisko samazinājumu, no rīta tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Deputāti nolēma no pašvaldības budžeta palielināt finansējumu skolotājiem, kas ļauj novērst algu samazinājumu. Ja dome to nevarētu atļauties, Tīnūžu pamatskolu nāktos slēgt, saka pašvaldības vadītājs.

"Mums pamatā pēc šī mērķdotācijas modeļa Tīnūžu skola ir jālikvidē. Jo šīs mērķdotācijas sedz, teiksim, no 22 skolotājiem tikai deviņiem skolotājiem pietiek algas samaksāt uz šī līmeņa, ko mums valsts piešķir. Nu kaut kā nav riktīgi," komentē Ikšķiles domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (V). Lai novada skolotāji arī turpmāk saņemtu tik, cik pirms reformas, pašvaldība algām līdz gada beigām atvēlējusi 47 000 eiro, bet nākamajā gadā - 141 000 eiro, kas nozīmē, ka būs jātaupa uz citiem izdevumiem, norāda raidījums.

"Delfi" jau ziņoja, ka jaunie noteikumi paredz, ka pedagoga vienai mēneša darba algas likmei atbilst 30 darba stundas nedēļā, iekļaujot pedagoga slodzē mācību stundu vadīšanu, kā arī sagatavošanu, rakstu darbu labošanu, konsultācijas un individuālo darbu ar izglītojamajiem. Turklāt tajās iekļauta arī klases audzināšana, metodiskais darbs izglītības iestādē, projektu vadība un citas aktivitātes, kas saistītas ar izglītības iestādes attīstību. Profesionālās izglītības iestādēs pedagoga darba slodzē iekļauta arī izglītojamo prakšu, patstāvīgā darba un eksāmenu vadīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!