Foto: LETA

Tirgotājam nav tiesību kontrolēt sejas masku lietošanu no juridiskā viedokļa, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš atzīmēja, ka ir fiziski neiespējami 40 000 tirdzniecības objektos valstī noalgot apsargus, kas stāv pie ieejas, pie labierīcībām, lai kontrolētu gan divu metru distances ievērošanu, gan sejas masku valkāšanu. Tirgotājiem arī neesot skaidrs, uz kāda dokumenta pamata apsargiem jānosaka apmeklētāju vecums vai slimības diagnoze, kas viņus atbrīvo no obligātas masku nēsāšanas.

Danusēvičs norādīja, ka asociācijas vārdā aicina pircējus sejas maskas veikalos lietot. "Taču tai pat laikā saprotam to sabiedrības daļu, kas kādu pamatotu iemeslu dēļ sejas maskas izvēlas nelietot, taču strikti ievēro divu metru distanci," uzsvēra Danusēvičs.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija piektdien atbalstīja virzīšanai izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas paredz ieviest naudas sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās, kur to lietošanu prasa normatīvie akti.

Danusēvičs informēja komisiju, ka visi atbildīgie tirgotāji izvietojuši brīdinājumus par masku lietošanu, tostarp ir audio brīdinājumi. "Jāatzīst, ka nelielos veikalos brīdinājums cilvēkiem bez maskas - galvenokārt vecākiem cilvēkiem – aizrādījums nereti izsauc emocionālo sprādzienu, kad dusmas pret valdības lēmumu tiek izgāztas uz veikalu darbiniekiem. Esam pateicīgi, ka policija sāks risināt šos jautājumus, noņemot spriedzi no tirgotāja," skaidroja Danusēvičs

LTA prezidents akcentēja arī to, ka nepiekrīt komisijas sēdē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) paustajam viedoklim, ka cilvēkus bez sejas maskām un bez Covid-19 aplikācijas tirgotājs nedrīkstētu laist veikalos. "Noteikumu kontrole ir policijas kompetencē, savukārt cilvēku pamatbrīvību ierobežošana – pārvietošanās kontrole –, manuprāt, neatbilst ne Satversmei, ne Cilvēktiesību hartai," teica Danusēvičs.

LTA apvienojušies vairāk nekā 600 uzņēmēju, kuri nodarbojas ar tirdzniecību, ēdināšanu un pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!