Foto: LETA
Latvijā visbiežāk cilvēki veikalos zog mazus un vērtīgus priekšmetus, piemēram kafiju, rotaļlietas un alkoholu, ko iespējams pārdot tālāk, apliecināja Latvijas lielāko mazumtirdzniecības tīklu pārstāvji.

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS atzina, ka zādzību skaits pēdējā gada laikā "Maxima" lielveikalos nedaudz ir samazinājies. Zādzību skaita samazināšanos viņš izskaidroja ar uzņēmuma apsargu profesionalitāti, kuri labi veic savus amata pienākumus.

Pēc Andiņa teiktā, liela daļa zādzību tiek veiktas profesionālos nolūkos, lai sazagtās preces tirgotu tālāk. "Zagļi visbiežāk ir sava aroda lietpratēji, kuri no zādzībām cenšas iegūt materiālu labumu," viņš norādīja.

"Maxima Latvija" preses sekretārs pastāstīja, ka visbiežāk zagļi veikalā paņem tādas lietas, kuras ir vienkāršāk pārdot. Tās ir preces, kas iesaiņotas vakuuma iepakojumā, piemēram, kafija, kā arī atpazīstamu zīmolu parfimērijas izstrādājumi.

"Maxima Latvija" pastāvīgi domā par to, kā samazināt zādzību skaitu veikalos, un idejas izstrādā arī veikalu apsargi. Tomēr Andiņš nesniedza informāciju par to, ar kādiem paņēmieniem zādzību skaitu veikalos nolemts samazināt.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija aģentūrai BNS pavēstīja, ka biežāk zagļi izvēlas mazus un vērtīgus priekšmetus, piemēram, alkoholu, kafiju vai rotaļlietas.

Arī viņa apliecināja, ka mazumtirdzniecībā zādzības ir nopietna problēma un, lai ar to cīnītos, tiek izmantotas dažādas metodes. Precēm tiek stiprinātas ierīces, kas, ja netiek noņemtas, ejot cauri elektroniskajiem drošības vārtiem, reaģē ar pīkstienu. Veikalos "Rimi" darbojas fiziskā apsardze, kā arī ir videonovērošana. "Mēs regulāri uzlabojam savu veikalu aprīkojumu, tostarp veicam uzlabojumus drošības sistēmās," viņa piebilda.

Runājot par zādzībām "Rimi" veikalos kopumā, Podskočija sacīja, ka palielinās pieķerto zādzību skaits, bet samazinās zādzības apmērs.

Veikalu "IKI" apsaimniekotāja "Palink" sabiedrisko attiecību konsultante Velga Ozola informēja, ka "IKI" nevar apkopot datus par zādzību skaitu veikalos. Viņa arī neizpauda, kā "IKI" cenšas samazināt zādzību skaitu veikalos, jo tas ir apsardzes firmas kompetencē.

Arī mazumtirgotāja "Elvi" sabiedrisko attiecību konsultants Gints Lazdiņš aģentūrai BNS atzina, ka veikals nespēj sniegt precīzāku informāciju par zādzību skaitu un apmēru filiālēs. Veikalu tīkls sastāv no 19 atšķirīgiem partneriem, līdz ar to centralizēti dati par sistēmu uzņēmumam nav pieejami. Katra partnera pārvaldītajā filiālē ir cita drošība sistēma. Arī veids, kā apsargi cīnās pret zagļiem, katra partnera pārvaldītajā veikalā ir cits.

Lazdiņš norādīja, ka tas pats attiecas uz precēm, kuras veikalos zog. "Grūti noteikt, kādas preces veikalos "Elvi" zog visvairāk. Katrā filiālē tas atšķiras," sacīja "Elvi" sabiedrisko attiecību speciālists.

Arī SIA ''SKAI Baltija'' pārdošanas projektu vadītāja Dace Vilcāne atzina - visvairāk veikalos "Sky" tiek zagtas rotaļlietas un alkohols.

Viņa atzina, ka zādzību skaits veikalos "Sky" pēdējā laikā ir samazinājies, ko iespējams skaidrot ar to, ka veikalu aizsardzības uzlabošanā veikti vairāki preventīvi pasākumi, piemēram augstākas kvalitātes videonovērošanas uzstādīšana.

"Rotaļlietas visvairāk zog bērni, bet alkoholu personas, kas jau iepriekš ir aizturētas par šāda veida pārkāpumiem, iepriekš sodītas personas, kā arī narkomāni," aģentūrai pavēstīja Dace Vilcāne.

Viņa arī teica, ka veikalos "Sky" arī turpmāk tiks veikti dažādi preventīvi pasākumi, kas zādzību veikšanu padara daudz grūtāku, sarežģītāku un neiespējamāku.

"Maxima Latvija", "Rimi Latvia", "IKI" un "Elvi" un "SKAI Baltija" ir lielākie mazumtirgotāji Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!