Gaujas Nacionālā parka (GNP) speciālisti, kas vairāk nekā mēnesi tīra Gauju, pirmdien Inčukalna pagasta teritorijā atraduši neparasti lielu "piegružojumu" - vieglo automašīnu "Opel Kadett", par dīvaino atradumu informēta arī policija.
GNP preses sekretāre Kristīne Melece informēja, ka jūlijā darbu sākušie Gaujas tīrītāji pirmdien sasnieguši galamērķi - GNP robežu Murjāņos.

"Un tieši šodien gadījās dīvains atradums - tik liela izmēra upes "piegružojums", ko četriem puišiem nav pa spēkam pacelt. Inčukalna pagasta teritorijā no Katlapu ieža Gaujā ir iesviesta vieglā automašīna. Vai tas ir saistīts ar kādu noziegumu, vai arī pusaudžu huligānismu, to izvērtēs policija," norādīja Melece.

Automašīnu ar autoceltņa palīdzību no upes ārā dabūt plānots otrdien.

Laikā no 10.jūlija Gauja attīrīta 93,5 km garumā, kopā salasot 174 lielos maisus ar dažādiem sadzīves atkritumiem. Melece atzina, ka tas ir daudz mazāk nekā pērn, kad ar atkritumiem piepildīti 289 maisi. Bez 174 maisiem, no Gaujas izcelti arī citi atkritumi - traktora riepa, pieci krēsli, četras atkritumu urnas, četras kastes, slīdkalniņš, automašīnas durvis, gāzes balons, ugunsdzēšamais aparāts, vairākas autoriepas, automašīnas disks, divas lāpstas, dažādi dzelži un citāda draza. No Gaujas izvilktas bojāgājušo vai noslīcināto dzīvnieku atliekas - divas mežacūkas, bebrs, pīle, četri suņi, trīs kaķi un arī gailis - maisā.

Gaujas tīrītāji strādās vēl divas nedēļas - atkārtoti tīrīs Gauju lejpus Valmieras, Cēsīm, Līgatnes un Siguldas, kā arī bieži kāps krastā un tīrīs no ilggadīga piegružojuma nelegālās tūristu apmešanās vietas.

Vairāk nekā 20 oficiālās atpūtnieku apmetnes Gaujas krastos algoti GNP darbinieki kopj regulāri. Gaujas tīrīšanu finansē Vides aizsardzības fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!