Foto: F64

Tieslietu ministrijas (TM) nākamā gada budžeta prioritātes būs datu publicēšana atvērtā veidā, probācijas darbinieku atalgojuma pilnveidošana un padomju okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšana, aģentūru LETA informēja TM.

TM 2022.gada budžeta prioritātes būs sistēmu datu publicēšana atvērto datu veidā, Valsts probācijas dienesta darbinieku atalgojuma sistēmas pilnveidošana un PSRS okupācijas režīma Latvijas valstij nodarīto zaudējumu aprēķināšanas pabeigšana.

Nākamā gada budžeta ietvaros TM plāno ieguldīt pakalpojumu digitalizācijā, lai sabiedrībai bez maksas pieejami dati atvērto datu veidā no Nekustamā īpašuma valsts kadastra, Valsts adrešu reģistra, augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas.

Vienlaikus tiek plānots palielināt atalgojumu Valsts probācijas dienesta darbiniekiem, kā arī nodrošināt sociālās garantijas, lai piesaistītu kvalificētus un pieredzējušos speciālistus, mazinot mainību un investīcijas personālvadības procesos.

Kvalificēts Valsts probācijas darbinieks nodrošinās kvalitatīvu darba pienākumu veikšanu, tādējādi novēršot atkārtotu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu no probācijas klientu puses.

Tāpat arī nepieciešamie līdzekļi tiks piešķirti PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijai, lai noslēgtu darbu pie PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanas, informācijas par represijām un masveida deportācijām, kā arī Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanas.

Vienlaikus nākamā gada piešķirtais finansējums tiks ieguldīts digitālo risinājumu uzlabošanai tiesās, lai nodrošinātu mūsdienu apstākļiem atbilstošas informācijas tehnoloģijas un nodrošinātu kvalitatīvu tiesu klientu apkalpošanu, piemēram, video konferenču iegādei un e-lietas ieviešanai. Tāpat tiks ieguldīts arī tiesnešu pilnveidē, lai uzlabotu tiesu spriešanas kvalitāti.

Finansējums paredzēts latgaliešu valodas stiprināšanai, kā arī nodrošināt iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu privatizētas daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieka starpā.

Tāpat plānots stiprināt Valsts tiesu ekspertīžu biroja kapacitāti, pielāgot Uzņēmumu reģistra informācijas sistēmas.

Kopumā Tieslietu ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2022.gadā tiks novirzīti aptuveni 5,1 miljonu eiro un aptuveni 5,5 miljonu eiro neatkarīgo iestāžu prioritārajiem pasākumiem.

Gala lēmumu par 2022.gada budžeta pavadošajiem likumprojektiem vēl jāapstiprina Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!