Foto: DELFI
LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuve (VDK dokumentu krātuve) ir vērsusies pie valdības ar atzinumu, kurā nosoda tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) "provokatīvo rīcību pret VDK izpētes komisiju", portālu "Delfi" informēja VDK dokumentu krātuves valdes priekšsēdētājs Didzis Šēnbergs (V).

"Tieslietu ministrija (TM) dēvē visu komisiju par "totāliem impotentiem", tāpēc uzskatām, ka incidents vērtējams kā populistiska, proputiniska stila provokācija, ar mērķi celt Rasnača popularitāti pirms 16. marta notikumiem," VDK dokumentu krātuves pārstāvju viedokli pauž Šēnbergs. 

"Jau iepriekš VDK izpētes komisija kategoriski nosodīja iegribu izslēgt no komisijas Jarinovsku, sakarā ar to, ka viņa priekšsēdētāja Kangera uzdevumā ir pieprasījusi TM informāciju par komisijai domāto finanšu līdzekļu līdzšinējo faktisko izmantojumu pirms pētniecības uzsākšanas.  VDK dokumentu krātuve uzsver, ka provokācijas, mēģinot izslēgt Jarinovsku, ir tipiska trauksmes cēlēja (whistle-blower) vajāšana.  Rasnača rīcība, pieļaujot īstenībai neatbilstošu, neslavu ceļošus apgalvojumu izplatīšanu par trauksmes cēlēju, kas norāda uz būtiskiem finanšu trūkumiem viņa resorā, kā arī varas izmantošana, lai veiktu politiski motivētu izrēķināšanos, rada iespaidu par totalitārisma recidīvu publiskajā varā, kā arī diskreditē zinātnisko darbu," stāsta Šēnbergs.

"Čekas" dokumentu digitalizēšanas fonda izvēlētā darbības metode, kā iepriekš skaidrojis Šenbergs, ir  privātpersonu finanšu piesaiste Latvijas iedzīvotāju represiju un Valsts Drošības komitejas dokumentu digitālai iemūžināšanai pētnieciskam un sabiedriskam darbam. Krātuves līdzekļi netiks izmantoti administratīvai, bet vienīgi digitalizācijas darbībai.

Organizācijas pamatmērķis izvēlēts Satversmē konstitucionāli nosodītā, totalitārā PSRS režīma noziegumu zinātniskās izpētes būtisko lomu nacionālās sociālās atmiņas politikas veidošanā un patiesības noskaidrošanu likt latviešu nācijas publiskās ētikas pamatā. Mērķis balstīts Satversmes 2014.gada grozījumos un valdības Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs

Jau vēstīts, ka "Čekas maisu" izpētes komisijas priekšsēdētāja vietnieci Kristīni Jarinovsku no komisijas varētu izslēgt jau tuvākajās valdības sēdēs.

Vienlaikus TM precīzu datumu neprognozē, jo rīkojuma projekts par Jarinovskas izslēgšanu vēl tikai top.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!