Foto: DELFI

Tieslietu ministrijas (TM) darba kārtībā nav jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, un šāda atbilde tiks sniegta labklājības ministrei Ilzei Viņķelei, kura ir aicinājusi sākt darbu pie šā regulējama izstrādes.

Nedēļā, kad notiek Baltijas praida pasākumi un sestdien gaidāma to kulminācija – seksuālās minoritātes apvienojošās biedrības "Mozaīka" gājiens Rīgas centrā –, Labklājības ministrija (LM) atzinusi, ka noteiktas sociālās garantijas cilvēkiem var dot tikai tad, ja partnerattiecības ir reģistrētas. Tāpēc nozares ministre aicināja TM strādāt pie partnerattiecību reģistrācijas kārtības, tostarp starp viena dzimuma pāriem.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") paskaidroja, ka runa ir par kopdzīves regulējumu, un viņa uzskata, ka tam jārada jumta likums. "Racionāli būtu veidot jumta likumu, kas reglamentētu kopdzīvi," aģentūrai BNS teica ministre.

Viņķele uzsvēra, ka iestājas par dzimumneitrālu kopdzīves regulējumu, kas attiektos arī uz heteroseksuāliem pāriem, kuri dzīvo kopā bez precēšanās. Tiesībsarga pašreizējo piedāvājumu likuma grozījumiem, kas attiecas uz cilvēkiem, kuri nedzīvo laulībā, viņa uzskata par minimumu, taču uz šo lietu būtu jāskatās plašāk.

Tomēr TM pārstāve Ksenija Novikova aģentūrai BNS sacīja, ka LM aicinājumam atteiks.

"Tieslietu ministrijas darba kārtībā nav jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, proti, nav paredzēts grozīt Satversmi un mainīt ģimenes definējumu, līdz ar to netiks izstrādāti Satversmei konceptuāli pretēji un neatbilstoši normatīvie akti. Ja politiskajam spēkam, kuru pārstāv labklājības ministre, ir vēlme grozīt Satversmi, tad viņiem jānāk klajā ar šādu iniciatīvu," aģentūrai BNS komentēja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība).

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka praida nedēļas laikā notikušajā diskusijā, kur piedalījās vairāki desmiti cilvēku, LM pārstāvis Edgars Korčagins apliecināja, ka labklājības ministre šo tematu uzturēs politiskajā darba kārtībā.

Situācijas izvērtējums LM notika pēc Tiesībsarga biroja aicinājuma, kurš vēlējās stiprināt to cilvēku tiesības, kas nav reģistrējušies. Taču tiesībsargs nav iestājies par partnerattiecību reģistrēšanu starp viena dzimuma pāriem, bet nācis klajā ar vairākiem citiem priekšlikumiem.

"Mēs savā jomā izvērtējām mūsu kompetencē esošos normatīvos aktus un secinājām, ka faktiski, lai mēs noteiktu tiesības uz sociālās aprūpes, sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem cilvēkiem, kuri dzīvo kopā, bet nav reģistrējušies laulībā vai nu viena dzimuma, vai pretēja dzimuma pārstāvjiem, tā lieta, ar ko jāsāk, ‒ partnerattiecības kaut kā ir jāreģistrē. Tieši tāpēc tapa ministres aicinājums Tieslietu ministrijai izstrādāt koncepciju par to, kā reģistrācija varētu notikt, un pēc tam jau tālāk strādāt, kādas tiesības un pienākumus partnerattiecībās reģistrētajiem cilvēkiem piešķirt," paskaidroja Korčagins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!