Foto: LETA

Tieslietu ministrija (TM) gatavo Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības atcelšanas likumprojektu, izriet no pagājušajā nedēļā, 25. maijā, Operatīvās vadības grupas sēdes protokola.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums stājās spēkā 2020. gada 10. jūnijā un tas nosaka tiesisko kārtību Covid-19 infekcijas izplatības laikā, paredzot atbilstošu pasākumu kopumu, kas nodrošina ar sabiedrības veselības un drošības interesēm samērīgu privātpersonu tiesību un pienākumu apjomu un efektīvu valsts institūciju darbību.

Ministru kabinets 23. maijā uzdeva Valsts kancelejai sadarbībā ar TM un Veselības ministriju (VM) mēneša laikā izvērtēt nepieciešamību grozīt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu vai to atcelt pavisam.

Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis valdības sēdē informēja, ka 25. maijā notiks Covid-19 pandēmijas laikā izveidotās operatīvās vadības grupas sēde, kurā par šiem jautājumiem tiks diskutēts. Pēc Citskovska teiktā, TM jau ir veikusi mājasdarbu un uz 150 lapaspusēm sagatavojusi izvērtējumu par to, kuras Covid-19 pārvaldības likuma normas būtu saglabājamas vai pārnesamas citos likumos.

No Operatīvās vadības grupas sēdes protokola izriet, ka grupa atbalstījusi priekšlikumus par tām Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma normām, kuras atceļamas, un tām, kuras saglabājamas un iekļaujamas citos tiesību aktos.

TM tika uzdots sagatavot Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības atcelšanas likumprojektu, kā arī atbalstīt priekšlikumus par tiem grozījumiem normatīvajā regulējumā, kuri virzāmi vienotā paketē ar Covid-19 atcelšanas likumprojektu, un tiem, kuri virzāmi ārpus paketes.

Protokolā gan nav minētas konkrētas normas, kuras plānots atcelt vai saglabāt.

Vienlaikus ministrijām tika uzdots nedēļas laikā nosūtīt TM iekļaušanai Covid-19 atcelšanas likumprojekta pārejas noteikumos iekļaujamā normatīvā regulējuma priekšlikumus. Tāpat ministrijām uzdots divu nedēļu laikā tiesību aktu portālā sagatavot un virzīt saskaņošanai Covid-19 atcelšanas likumprojekta paketē virzāmos likumprojektus un saskaņotos likumprojektus iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

TM uzdots divu nedēļu papildināt likumprojektu atbilstoši ministriju iesniegtajiem priekšlikumiem, tiesību aktu portālā novirzīt to saskaņošanai un saskaņoto likumprojektu iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

Ministrijām tos likumprojektus, kuri virzāmi ārpus Covid-19 atcelšanas likumprojektu paketes, uzdots gatavot parastā kārtībā un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā atbilstoši savām iespējām un plāniem.

Operatīvā vadības grupa arī pieņemt zināšanai Aizsardzības ministrijas (AiM) sniegto informāciju par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) iegādātajiem un noliktavā pieejamiem epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem, tai skaitā arī tiem, kuriem beidzies derīguma termiņš.

Tāpat tika pieņemta zināšanai VM sniegtā informācija par jau veiktajām un plānotajām darbībām ar VALIC noliktavā esošajiem epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem. VM jāinformē VALIC par to, kādus resursus VM ir gatava pārņemt no centra noliktavas.

Savukārt AiM jāaktualizē informatīvais ziņojums "Par epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursu aprites datiem", nosūtīt to saskaņošanai iesaistītajām ministrijām un atbilstoši saskaņošanas rezultātiem iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē, vai atkārtotai izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!