Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrija (TM) plāno iesniegt Ministru kabinetam likumprojektu "Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā", lai parādu atgūšanā no uzturlīdzekļu parādniekiem īstenotu pilotprojektu un parāda lietas nodotu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā arī rosinātu noteikt papildu ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem, aizliedzot viņiem spēlēt azartspēles, portālu "Delfi" infgormēja TM pārstāve Lana Mauliņa.

Pilotprojekta ietvaros TM iepirkuma procedūras rezultātā plāno piesaistīt uzturlīdzekļu parāda atgūšanai ārpustiesas piedziņas pakalpojuma sniedzējus. Ārpustiesas parāda atgūšanu no uzturlīdzekļu parādniekiem tiek plānots veikt pēc parāda konstatēšanas, bet pirms lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu nodošanu piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam, skaidroja Mauliņa.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs joprojām ir ļoti augsts. "Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija aptuveni 42 000 vecāku vietā katru mēnesi izmaksā aptuveni 4,7 miljonus eiro bērnu uzturam. Tādējādi kopējās uzturlīdzekļu nemaksātāju parādsaistības pret valsti ir vairāk nekā 369 miljoni eiro," atklāja ministrs.

Tāpat likumprojektā TM plāno ieviest papildu ierobežojumu uzturlīdzekļu parādniekam izmantot azartspēļu pakalpojumus – aizliegumu spēlēt azartspēļu un izložu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktās azartspēles, tostarp interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs.

TM un Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas ieskatā nav pieļaujama situācija, ka parādnieks izlieto finansiālos līdzekļus tādām aktivitātēm, kas vispirms primāri nav saistītas ar bērna uzturlīdzekļu nodrošināšanu. Projekts paredz, ka azartspēļu organizētājam būs pienākums azartspēļu organizēšanas vietā pārliecināties, vai persona nav uzturlīdzekļu parādnieks, liedzot tai atrasties spēļu organizēšanas vietā.

TM sadarbībā ar UGF administrāciju ir jau ieviesusi dažādus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem: ziņas par parādnieku ir publiski pieejamas www.latvija.lv un tiek nodotas kredītinformācijas birojam; parādniekam UGF likumā minētajos gadījumos piemēro transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas izmantošanas aizliegumu, kā arī parādniekam UGF likumā minētajos gadījumos aptur šaujamieroča atļaujas darbību.

Tāpat arī parādniekam piemēro kriminālatbildību par izvairīšanos no bērna uzturēšanas, norādīja Mauliņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!