Foto: LETA
Tieslietu ministrija (TM) izstrādājusi grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, lai sekmētu uzturlīdzekļu maksāšanu. Viens no priekšlikumiem paredz uzturlīdzekļu parādniekiem aizliegt izmantot šaujamieročus.

Tāpat grozījumi paredz, ka parādniekiem, kuri divu gadu laika periodā nosegs izveidojušos pamatparādu, tiks dzēsti likumiskie procenti.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, iepriekš TM ekspertu darba grupa bija vienisprātis, ka nebūtu pieļaujams, ka parādnieks izlieto finansiālos līdzekļus tādām aktivitātēm un hobijiem, kas prasa finansiālus ieguldījumus, vienlaikus nenodrošinot uzturlīdzekļus savam bērnam. Līdz ar to rosināts, ka parādniekiem varētu tikt piemērota medību, sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieroču iegādāšanās, nēsāšanas, realizēšanas un glabāšanas atļaujas darbības apturēšana. Taču šaujamieroča atļaujas darbības apturēšana netiks piemērota attiecībā uz dienesta ieročiem.

Kā norādīts anotācijā, 2018. gada decembri ir aptuveni 500 parādnieki, kuriem pieder viens vai vairāki šaujamieroči.

Tāpat, lai ierobežotu uzturlīdzekļu izmaksas pieaugumu, grozījumi paredz, ka neatkarīgi no darba veida – pastāvīgs vai sezonāls – uzturlīdzekļu izmaksa tiek apturēta par attiecīgo periodu, par kuru no Valsts ieņēmuma dienesta saņemta informācija, ka pilngadīga persona ir guvusi ienākumus vismaz minimālās mēneša darba algas vai lielākā apmērā.

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā otrdien tiks skatīti Ministru kabinetā. Lai tie stātos spēkā, tie jāatbalsta valdībai un jāpieņem Saeimai.

Jau ziņots, ka pērn uzturlīdzekļu piedziņas lietās regresa kārtībā atgūto naudas līdzekļu apjoms palielinājies par 43%, vienlaikus 269 cilvēki ignorējuši savu pienākumu maksāt uzturlīdzekļus tik tālu, ka to lietas nosūtītas kriminālprocesa uzsākšanas izvērtēšanai.

Kopumā 2018. gada laikā atgūti 7 993 211 eiro, kas ir par 2 394 833 eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!