Foto: DELFI

Tieslietu ministrija (TM) saistībā ar Kristīnes Misānes lietu ir sagatavojusi līgumu tiesiskai sadarbībai ar Dienvidāfrikas Republiku (DĀR), intervijā Latvijas Radio stāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņš norādīja, ka līgums ļautu Latvijai sekot līdzi Misānes tiesāšanai DĀR. Tāpat iespējamā sadarbība varētu dot to, ka Misāne viņai piespriesto sodu izcieš Latvijā.

Vienlaikus Latvija lūgs DĀR iespēju tiesāt Misāni Latvijā, pauda Bordāns.

Ministrs sacīja, ka Latvija pašlaik Dānijā dara visu iespējamo, lai panāktu Misānes izdošanu tiesāšanai Latvijā, taču tas ir mēģinājums skriet pakaļ jau aizbraukušam vilcienam.

Vienlaikus ministrs kritizēja Ģenerālprokuratūras darbu šajā lietā – prokuratūra iepriekš varēja no Dānijas kolēģiem pārņemt šo lietu, kam bijis pamats, taču tas netika izdarīts.

Jau vēstīts, ka Dānijas tiesa ceturtdien nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Latvijas pilsoni Kristīni Misāni.

Kā ziņots, Saeima nolēmusi lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR. Savukārt Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!