Situācija, kas šobrīd ir izveidojusies Valmieras cietumā, ir hroniska finanšu trūkuma rezultāts, aģentūru LETA informēja tieslietu ministres Solvitas Āboltiņas (JL) preses sekretārs Sandris Sabajevs.
Sabajevs norāda, ka ieslodzījuma vietu darbiniekiem ir viens no zemākajiem atalgojumiem, "ne tikai policisti ir gatavi doties peļņā uz ārvalstīm, bet arī cietumu apsargi". Viņš atgādināja, ka darbs cietumos prasa ļoti labu sagatavotību un ir psiholoģiski smags.

Latvijas cietumos pastāv ļoti liela darbinieku mainība un hronisks darbinieku trūkums, tāpēc Āboltiņas pārstāvis uzskata, ka Valmieras cietuma darbinieku sodīšana, tos atlaižot, neko nemainīs. Tieši otrādi - būs jāatrod atbilstoši aizstājēji un jāveic apmācības, sagatavošana darbam cietumā.

"Lai uzlabotu situāciju cietumos, ir jāpalielina ieslodzījumu vietu darbinieku atalgojums un jāuzlabo darba apstākļi," aģentūrai LETA sacīja Sabajevs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 24.jūlijā Valmieras cietuma kamerā atrasts nogalināts ieslodzītais. Pēc notikušās slepkavības ieslodzījuma vietā tika veikta pārbaude, kurā atrasti gan mobilie telefoni, gan asināti priekšmeti.

Pēc notikušās pārbaudes vairāki ieslodzītie sūdzējušies par nepamatoti lietotu fizisku spēku, kā rezultātā ieslodzītajiem nodarīti miesas bojājumi. Viņi sūdzējušies arī par medicīniskās palīdzības nesniegšanu.

Valsts Cilvēktiesību birojs, veicot pārbaudi Valmieras cietumā, konstatēja vairākus cilvēktiesību pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!