Foto: F64
Ja Satversmes tiesa (ST) apmierinās tiesnešu prasību izslēgt viņus no vienotās atlīdzības sistēmas un atjaunos tiesnešu algu aprēķināšanu saskaņā ar likumā par tiesu varu iepriekš paredzēto regulējumu, valsts budžetam tas papildus prasīs 15 miljonus latu, portālam "Delfi" pavēstīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Lazdovskis norāda, ka jau pērn tiesnešu algas palielināja par 43%, jo 2010.gadā tās bija aptuveni 860 lati un vairāk saskaņā ar koeficientiem, bet šobrīd rajona līmeņa tiesneša alga ir 1157 lati. "Kā redzams, tiesneši vēlas, lai algas tiktu vēl gandrīz vai dubultotas, un sākotnējā alga darbu sākušam tiesnesim būtu 2070 lati," skaidro Lazdovskis, kurš aicina paturēt prātā šos skaitļus, kad tiek sludināts, ka runa neesot par naudu, bet par principiem.

Ja ST tagadējo algu aprēķina regulējumu atcels un atjaunos iepriekšējo, 2012.gadā tiesnešu algas zemākais slieksnis būs 2070 lati. Tā veidojas, piemērojot 2009.gadā Latvijā strādājošo vidējai bruto mēnešalgai – 460 latiem – koeficientu 4,5, skaidro TM valsts sekretārs.

Ja šobrīd rajona tiesu priekšsēdētāji un apgabaltiesu tiesneši saņem 1388 latus, tad, atgriežoties pie vecās kārtības, 2012. gadā viņu alga būtu 2484 lati, liecina TM aprēķini. Savukārt apgabaltiesu priekšsēdētāji un Augstākās tiesas (AT) tiesneši, kas šogad saņem 1562 latus, saskaņā ar veco sistēmu 2012.gadā saņemtu 2898 latus.

Vēl straujāks algu kāpums būtu AT senatoriem, priekšsēdētājam, tā vietniekiem, palātu un Senāta departamentu priekšsēdētājiem. Senatoru algām šobrīd piemērots koeficients 1,42, un tās ir 1643 lati, bet saskaņā ar likuma par tiesu varu agrāko regulējumu alga būtu 150% apmērā no tiesneša pamatalgas – 3105 lati.

AT priekšsēdētāja vietnieki, palātas un senāta departamentu vadītājiem 1793 latu vietā (koeficients 1,55) alga būtu 170% no zemākā sliekšņa – 3519 lati. Savukārt AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, kurš šobrīd saņem 1967 latus mēnesī (koeficients 1,7) saņemtu divreiz lielāku algu nekā rajona tiesas tiesnesis – 4140 latus.

Pašas ST algas būtu vēl par 20% augstākas par AT algām, piebilst Lazdovskis, taču atzīst, ka šīs izmaksas neattiecas uz TM budžetu. TM tiesnešu algām šogad paredzēti apmēram 15 miljoni latu, līdz ar to ST tiesnešiem labvēlīga lēmuma rezultātā šī summa nākamgad varētu dubultoties, skaidro TM valsts sekretārs.

Savukārt prokuroru alga noteikta 98% apmērā no tiesnešu algas zemākā sliekšņa – šāda alga ir visiem prokuroriem, bet dažāda līmeņa vadītāji saņem piemaksas, skaidro Lazdovskis. Līdz ar to, atceļot pašreizējo kārtību un atgriežoties pie vecās, prokuroru algas 1134 latu vietā sāktos no 2028 latiem.

Jau ziņots, ka ST piektdien saņēmusi sūdzību par tiesnešu un prokuroru atalgojuma sistēmas reformu, kuras rezultātā viņu algas, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauga, taču ir krietni mazākas nekā iepriekš bija paredzēts likumos. Sūdzību parakstījuši aptuveni 250 tiesneši, vairāk nekā 140 prokurori un aptuveni 20 zemesgrāmatu tiesneši.

Sūdzībā apstrīdēta vairāku tiesu un prokuratūras darbu regulējošu likuma normu atbilstība Satversmes pantiem, kuros paredzēta tiesnešu neatkarība un ikviena darbinieka tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 16.decembrī Saeima otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma vairākus likumus, kas paredz tiesnešu un prokuroru, kā arī Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā.

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tiesnešiem un prokuroriem nolemts izmaksāt vienreizēju kompensāciju - starpību starp algu, kas pienāktos, ja likumi netiktu grozīti un no jaunā gada būtu spēkā iepriekšējais regulējums, un starp atlīdzības apmēru, ko paredz jaunā atlīdzības sistēma.

Savukārt Tieslietu padome neatbalstīja tiesnešu iekļaušanu vienotajā valsts atalgojumu sistēmā, uzskatot, ka nav pietiekami izvērtētas iespējas pildīt Satversmes tiesas 2010.gada 22.jūnija spriedumu esošās tiesnešu atalgojuma sistēmas ietvaros, ievērojot pašreizējo valsts ekonomisko situāciju.

ST iepriekš jau atzina par Satversmei atbilstošu Saeimas noteikto tiesnešu algu samazinājumu, taču ar nosacījumu, ka no šī gada 1.janvāra, atbilstoši pērn gada sākumā ST lemtajam, spēku zaudēs normas par tiesnešu algu "iesaldēšanu" un algas rēķinās, piemērojot likumā par tiesu varu noteikto koeficientu. Savukārt normu, kura noteica, ka tiesnešu algas nedrīkst būt lielākas par premjera algu, ST atzina par Satversmei neatbilstošu un spēkā neesošu no šī gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!