Foto: LETA

Reaģējot uz ugunsgrēku Merķeļa ielā Rīgā, kur nelegālā hostelī bojā gāja astoņi cilvēki, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) Rīgas pašvaldības policijai un Rīgas pilsētas būvvaldei uzdevis apsekot vietas, kur nelegāli izmitināti viesi, ceturtdien medijiem paziņoja Rīgas mērs.

"Es aicinu arī pārējos dienestus – Valsts ieņēmumu dienestu, Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu – būt aktīviem un dot skaidru ziņu šiem negodprātīgajiem komersantiem, ka tolerances laiks ir beidzies," norādīja Staķis.

"Jāsaka, ka mums [Rīgas domei] pilnvaras ir par maz," klāstīja Rīgas mērs, piebilstot, ka tieši tāpēc ceturtdien, 29. aprīlī, uz pirmo sēdi sanāca pēc Staķa ierosinājuma izveidotā starpinstitūciju darba grupa, kuras uzdevums ir izvērtēt iespējas operatīvāk rīkoties, lai izbeigtu potenciāli bīstamu un nelegālu naktsmītņu vai izklaides vietu darbību.

Kā informēja Rīgas domē, darba grupā darbojas pārstāvji no Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Veselības inspekcijas, Viesnīcu un restorānu asociācijas, Rīgas pašvaldības policijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un citām pašvaldības struktūrām.

Darba grupa apsprieda iespējas veikt izmaiņas likumdošanā un esošajā sistēmā, lai šādu gadījumu būtu mazāk. Tika uzsvērts, ka uzmanība jāpievērš ne tikai nelegālām viesnīcām un hosteļiem, bet arī pakalpojumu sniegšanas un izklaides vietām, jo daudzviet pasaulē tajās notiek traģiski negadījumi.

Amatpersonas diskutēja par iespējām veikt izmaiņas Administratīvā procesa likumā un ieviest jaunus piespiedu izpildes līdzekļus, kā arī piespējas pilnveidot starpinstitucionālo sadarbību starp iestādēm un uzlabot kārtību administratīvā akta piespiedu izpildes nodrošināšanai. Tāpat tika runāts par iespējām uzlabot piekļuvi informācijai un paplašināt iespējas nodot iegūto informāciju citiem dienestiem, kas patlaban ne vienmēr ir iespējama, piemēram, izveidojot vienotu platformu.

Darba grupa vienojās sagatavot un apkopot katras institūcijas priekšlikumus informācijas apmaiņas uzlabošanai. Nākamā sēde varētu notikt 7. maijā.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bijā astoņi cilvēki. Glābēji evakuēja 24 cilvēkus. No tiem slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Izsaukumu par ugunsgrēku glābēji saņēma neilgi pirms pulksten 5.

Par notikušo sākts kriminālprocess. Tas kvalificēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!