Valdība otrdien, izskatot nākamā gada budžeta pavadošus likumprojektus, nolēma iesaldēt arī tiesnešu algas.
Grozījumos likumā "Par tiesu varu" paredzēts tiesnešu algas 2009.gadā aprēķināt, izmantojot šā gada mēneša amatalgas aprēķināšanas metodi, bet zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu amatalgas - ņemot vērā strādājošo 2006.gada vidējo mēneša bruto darba samaksu, piemērojot tai koeficientu 2,5.

Līdz ar to tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu amatalgas 2009.gadā paredzēts atstāt nemainīgas salīdzinājumā ar šo gadu.

Paredzēts, ka tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu algu izmaksa iepriekš plānotajā apmērā tiks atsākta no 2010.gada.

Papildus, lai nodrošinātu vienlīdzīgu tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu mēneša amatalgas aprēķināšanas metodi, pirmdien akceptētie grozījumi paredz no 2011.gada zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu mēneša amatalgu aprēķināt atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes iepriekšējā gada oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajai valstī strādājošo vidējai mēneša bruto darba samaksai, kas noapaļota latos, piemērojot koeficientu 4,5.Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš vēlreiz akcentēja, ka tiesnešu algu palielinājuma grafiks ir ietverts likumā, to nepildot, būtu jāpārkāpj tiesiskās paļāvības princips, tādēļ viņš šādu lēmumu nevar atbalstīt.

Tāpat Bērziņš Ministru kabineta locekļus informēja, ka Tieslietu ministrija ir saņēmusi arī Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča viedokli, kurš uzskata, ka paredzētie grozījumi būtiski ietekmēs tiesu varas un tiesnešu neatkarības principu.

Bērziņš jau iepriekš norādīja, ka tiesas neatkarība ir nostiprināta konstitūcijā un šādu grozījumu pieņemšana var tik traktēta kā iejaukšanās tiesu darbībā un radīt pamatu pieteikuma iesniegšanai Satversmes tiesā. Ministrs par šo faktu informēs arī Saeimas deputātus, kuriem būs jāpieņem gala lēmums par grozījumiem likumā.

Grozījumus likumā tika izstrādāti pēc valdības lēmuma, ka nākamā gada budžetā netiks ieplānots atalgojuma palielinājums nevienā no valsts sektora profesijām. Tie paredz, ka tiesnešu un zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu algas paliks nemainīgas salīdzinājumā ar šo gadu.

 

 

Iepriekš Augstākās Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs atzinis - ja arī Saeima apstiprinās pirmdien valdības komitejas akceptēto algu "iesaldēšanu" tiesnešiem nākamajā gadā, tad tie varētu vērsties Satversmes tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!