Foto: F64
Potenciāli sadarbības partneri panākuši konceptuālu vienošanos par koalīcijas sadarbības līguma saturu. Paredzēts, ka jaunā valdība turpmāk nenoraidīs opozīcijas priekšlikumus tikai tāpēc, ka tie nav koalīcijas virzīti, tā pēc valdības veidošanas darba sanāksmes pauda premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš (JV).

Ceturtdien Kariņš ar jaunveidojamās valdības ministru amata kandidātiem, valdību veidojošo Saeimas frakciju un partiju vadītājiem tikās, lai turpinātu darbu pie valdības deklarācijas, sadarbības līguma un fiskālās disciplīnas līguma sagatavošanas.

Kā atzina Kariņš, ir panākta vienošanās par koalīcijas sadarbības līguma saturu. Piektdien vien koalīcijas sadarbības līgumā būs jāprecizē redakcionālas nianses.

Darbā pie sadarbības līguma panākta kopīga sapratne, kā sadarbosies koalīciju veidojošie politiskie spēki. "Tas, kas ir izrunāts, ir tas, ka, piemēram, ja agrākos koalīcijas modeļos ir bijusi pieeja: jebkas, kas nāk no opozīcijas, ir pats par savi noraidāms; tad mūsu vienošanās būtu tā, ka tas arī ir izvērtējams," skaidroja Kariņš.

"Tā doma būtu atšķirt opozīcijas konstruktīvos priekšlikumus no varbūt ne tik konstruktīvajiem," pauda politiķis. Plānots, ka opozīcijas priekšlikumu vērtēšana varētu notikt pirmdienās – sadarbības sanāksmēs. Taču vēl precīzi nav zināms, kā tieši izpaudīsies šī vērtēšana un vai tiks vērtēti visi opozīcijas priekšlikumi. Taču mērķis ir vairs nenoraidīt priekšlikumus tikai tāpēc, ka tos iesniegusi opozīcija, bet izskatīt tos pēc būtības.

Jaunievedumus sadarbības līguma saturā piedāvāja partija "KPV LV". Kā žurnālistiem norādīja "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs, politiskais spēks potenciālajiem sadarbības partneriem piedāvāja jaunu sadarbības līguma redakciju. "Tas tika saprasts, tas principā tika akceptēts un tiks sadarbības līgumā veikti labojumi, lai precizētu tos procesus, kas nozīmē, ka koalīcijā nākotnē strādās citādāk," prognozēja Zakatistovs.

"KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs pauda gandarījumu, ka politiķi līdz ar jaunās sadarbības līguma redakcijas atbalstīšanu ir virzījušies uz demokrātiju.

Ceturtdien turpināts arī darbs pie valdības deklarācijas melnraksta. Darbs virzās uz priekšu, uzsvēra premjera amata kandidāts.

Kopīgas potenciālo sadarbības partneru tikšanās reizes plānotas arī piektdien, nepieciešamības gadījumā arī sestdien.

Pirmdien, 21. janvārī, Kariņš plāno tikties ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni.

"Nākamās nedēļas laikā, ja viss ies gludi, mēs pat varētu apstiprināt valdību," iepriekš pauda premjera amata kandidāts.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis 7. janvārī pēc tikšanās ar partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidātu Kariņu nolēma uzticēt valdības veidošanu tieši "Jaunās Vienotības" izvirzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Jāatgādina, ka jau piecpadsmito nedēļu norisinās valdības veidošanas sarunas. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!