Foto: Shutterstock
Jau nākamajā mācību gadā topošie mediķi varēs paši izvēlēties augstskolu, kurā studēt rezidentūrā par valsts budžeta līdzekļiem, paredz valdības otrdien atbalstītie grozījumi rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumos.

Grozījumi paredz, ka augstskolas katru gadu līdz 20.jūlijam organizē rezidentūras pretendentu pieteikšanos rezidentūras studiju programmās apstiprinātajās specialitātēs un iesniedz Veselības ministrijā rezidentūras pretendentu sarakstu.

Savukārt Veselības ministrija katru gadu līdz 1.augustam apstiprinās rezidentu vietu sadalījumu starp augstskolām. Specialitātēs, kurās rezidentūras pretendenti ir pieteikušies vairākās augstskolās, Veselības ministrija rezidentu vietas sadalīs starp augstskolām proporcionāli rezidentūras pretendentu skaitam specialitātē attiecīgajā augstskolā, bet ne mazāk kā vienu rezidenta vietu specialitātē katrā augstskolā.

Grozījumi arī paredz papildināt kritērijus, atbilstoši kuriem Veselības ministrija aprēķina no valsts finansētās rezidentūras vietu skaitu, tādējādi uzlabojot cilvēkresursu plānošanu veselības aprūpē un nodrošinot pietiekamu speciālistu skaitu nozarē ilgtermiņā.

Jau vēstīts, ka rezidentūras vietu sadale starp Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti, saskaņā ar kuru pēdājai būtiski lielākā daļa no valsts apmaksātajām rezidentu vietām, pērn izraisīja jauno ārstu iebildumus. Pagājušajā mācību gadā par budžeta līdzekļiem varēja mācīties 171 jaunais ārsts, no tiem tikai 19 Latvijas Universitātē, bet pārējie - Rīgas Stradiņa universitātē.

VM šādu sadalījumu pamatoja ar valdības noteikumiem, kuri nosaka, ka VM apstiprina rezidentu apmācībai paredzēto finanšu līdzekļu apjomu un rezidentu vietu skaitu proporcionāli augstskolu absolventu skaitam, kuri attiecīgajā gadā beiguši augstāko profesionālo studiju programmu ārsta grāda iegūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!