Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca (TOS) no 1.jūlija ir pārtraukusi visas plānveida endoprotezēšanas operācijas.

Kā norāda TOS vadītājs Vitolds Jurkevičs, šādas rīcības pamatā ir iespējamie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz valsts kompensāciju atcelšanu plānveida operācijām. Lai gan grozījumi vēl nav apstiprināti, slimnīca operācijas tomēr neveiks.

Ja grozījumus apstiprinās, tad tie stāsies spēkā jau ar 1.jūliju un visas operācijas, kas tiktu veiktas šajās dienās, būtu jāapmaksā no slimnīcas budžeta, aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Zvirbule.

Pēc slimnīcas pārstāves sniegtās informācijas, šorīt TOS "no galda tika noņemts" pacients, kuram jau bija uzsākta plānveida pleca endoprotezēšanas operācija.

Kā atzīmējis Jurkevičs, 8000 pacientu gaida rindā TOS uz plānveida endoprotezēšanas operācijām, visā valstī tie ir ap 20 000 cilvēku. Ja apstiprinās grozījumus, tad šie cilvēki savu rindu nesagaidīšot nekad, ja vien paši nebūs gatavi samaksāt par operāciju.

Šobrīd TOS operācijas saplānotas līdz gada beigām.

Kā norāda slimnīca, papildu iespēju savu kaulu veselību atgūt un vairs neciest sāpes zaudēs pacienti, kuriem nepieciešamas specifiskas operācijas.

"Nepieciešamo instrumentu uzturēšana maksā dārgi, Latvijā to vienkārši nav. Tikai divas reizes gadā instrumenti tiek atvesti no ārzemēm uz divām nedēļām, lai koncentrēti veiktu šīs operācijas. Šobrīd, kad šie dārgie instrumenti ir Latvijā, jau pirmā operācija šorīt bija jāpārtrauc. Diemžēl tas ir traģiski kuriozi - tiek plānoti grozījumi MK noteikumos ar atpakaļejošu datumu. Pacienti turpinās ciest sāpes un kustību traucējumus, jo izskatās, ka valstij tas ir vienaldzīgi," izteicies Jurkevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!