Foto: Shutterstock

VSIA "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" (TOS) šogad uzsāks jauna veida ceļa locītavas endoprotezēšanas operācijas – tādas līdz šim Latvijā netika veiktas, portālu "Delfi" informēja TOS pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Kā norādīja Dižbite-Svarinska, šī gada pirmajā ceturksnī TOS plānots uzsākt Latvijā līdz šim nepraktizētas endoprotezēšanas operācijas, izmantojot daļēju locītavas protezēšanu ar endoprotēzi "Oxford Partial knee" pacientiem ar mediālu ceļa locītavas osteoartrītu.

Šo endoprotēzi pasaulē izmanto jau vairāk nekā 45 gadus, tā ir plašāk izmantotā un klīniskiem pētījumiem bagātākā endoprotēze šajā jomā, viņa uzsvēra.

Izmantojot šo metodi, pacientam nebūs vairs jāmaina visa ceļa locītava, bet varēs nomainīt tikai to daļu, kur ir nepieciešama aizstāšana. Ķirurģiskā tehnika šajās operācijās ir mazinvazīva, kā rezultātā pacienti pēc manipulācijas daudz ātrāk spēj atgriezties darba vidē un ikdienas sporta aktivitātēs, skaidroja slimnīcā.

Kā skaidroja TOS ārsts Matīss Zolmanis, rehabilitācijas laiks pēc šādas procedūras ir daudz īsāks un mobilitātes līmenis augstāks. Pacienti pēc daļējas endoprotezēšanas var izrakstīties no stacionāra jau nākamajā dienā pēc operācijas.

"Ņemot vērā nelielo operācijas apjomu un īsāku operācijas laiku, šo operāciju būs iespējams izmantot arī pacientiem, kuriem līdz šim blakus saslimšanu dēļ totāla ceļa locītavas endoprotezēšana bija nevēlama," uzsvēra Zolmanis.

Lai ieviestu šo ķirurģisko ārstēšanas metodi, slimnīca ir veikusi visas procedūras stacionāra nodrošināšanai ar nepieciešamajiem implantiem, akcentēja Dižbite-Svarinska.

Lai gūtu pieredzi operācijas veikšanai, divi TOS Traumatoloģijas centra (3. nodaļas) ārsti, traumatologi-ortopēdi Matīss Zolmanis un Igors Ļu, 2022. gada nogalē devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Kopenhāgenas universitātes klīniku, kur nepieciešamās zināšanas apguva pie viena no vadošajiem speciālistiem Eiropā.

Uzsākot uzmantot šo ķirurģiskās ārstēšanas veidu, sākotnēji TOS plānots operēt vidēji 60 pacientus gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!