Foto: F64
Ņemot vērā, cik būtiski iedzīvotājiem ir pašvaldību sniegtie pakalpojumi, Tautas partija (TP) uzskata par nepieņemamu pašreizējo Finanšu ministrijas nostāju, atsakoties pašvaldībām nākamajā budžeta gadā garantēt ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pilnā apmērā, portālu "Delfi" informēja TP.

Kā norāda TP, katru gadu, veidojot valsts budžetu, valdība vienojas ar Pašvaldību savienību par IIN sadali starp valsti un pašvaldībām. Līdz šim valdība, nosakot šī pašvaldībām visbūtiskākā nodokļa iekasēšanas prognozi, vienlaikus garantējusi prognozētās nodokļu ieņēmumu summas nonākšanu pašvaldību budžetos. Tas ļāvis pašvaldībām droši plānot iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu apjomu. Taču šobrīd Finanšu ministrija plāno atteikties no šīs prakses, tādējādi vairojot bažas un nestabilitātes sajūtu gan iedzīvotājos, gan pašvaldībās.

TP aicina FM izturēties pret pašvaldībām kā pret līdzvērtīgu partneri un nodrošināt to ienākumu prognozējamību un stabilitāti garantējot IIN prognozētos ieņēmumus pilnā apmērā.

Jau vēstīts, ka valdība un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) trešdien konceptuāli vienojās par kompensācijas mehānismu pašvaldībām gadījumā, ja netiks izpildītas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu prognozes.

Ja nodokļu ieņēmumi samazināsies vairāk par 8%, tad valdība lems par papildus līdzekļu piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, ārkārtas komitejas sēdē vienojās abas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!