Desmit Tautas partijas deputāti trešdien pieprasījuši premjeram Valdim Dombrovskim (JL) paskaidrot, pēc pašu rakstītā, "valdības bezdarbību un vilcināšanos lemt par kredītņēmēju atbalsta programmas uzsākšanu".

TP norāda, ka jau vairāk nekā gadu nav palīdzēts kredītņēmējiem, kuri ekonomiskās lejupslīdes laikā nav spējuši norēķināties par savām saistībām. Šajā laikā arī TP bija valdībā, kuru pameta marta vidū.

"Solot drīzumā iedarbināt parādu restrukturizācijas stratēģiju, tika paredzēts skaidri noteiktai mājsaimniecību kredītņēmēju grupai piedāvāt kredītu maksājumu garantijas līdz pat diviem gadiem apmaiņā pret kredīta restrukturizācijas no banku puses, ieskaitot, aizdevuma pamatsummas samazināšanu," norāda TP.

TP aicina Dombrovski skaidrot, kāpēc kredītņēmēju atbalsta programma vairs nav aktuāla, kad tomēr šo problēmu valdība varētu sākt īstenot un kādi varētu būt tās principi, vai tās realizācija varētu apdraudēt starptautiskā aizdevuma programmu.

Ar ideju ieviest kredītņēmēju aizsardzības programmu Dombrovskis klajā nāca oktobra sākumā. Tās princips paredzēja, ka hipotekārā kredīta vienīgā mājokļa iegādei ķīla būtu pats mājoklis. Līdz ar to, nespējot pildīt saistības, cilvēks vai ģimene zaudē tikai kredītā paņemto dzīvesvietu. Jau pašā sākumā šo domu noraidīja bankas. Pēcāk abas puses vienojās ieviest labas prakses principus banku un kredītņēmēju attiecībās, taču pati programma kopš tā brīža zaudēja aktualitāti un valdības dienas kārtībā vairs nav. Lēsts, ka grūtības norēķināties ir aptuveni ceturtajai daļai kredītņēmēju. Viņu vidū gan ir ne tikai hipotekārā kredīta ņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!