Tautas partijas (TP) ierosina likumā noteikt, ka Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likumprojekts Saeimā iesniedzams līdz tā paša gada 1. septembrim.

TP Saeimas frakcija trešdien iesniedza attiecīgu grozījumu projektu Budžetu un finanšu vadības likumā, portālu "Delfi" informēja TP pārstāve Sarmīte Kolāte.

TP norāda,. ka valdības līdz 1. septembrim sagatavoto nākamā gada budžetu tad varētu pieņemt jau jaunievēlēta Saeima.

TP uzskata, ka budžeta sagatavošana un iesniegšana "līdz 1.septembrim Saeimā ļaus izvairīties no populisma vadītas, nepārdomātas līdzekļu tērēšanas priekšvēlēšanu periodā un motivē aizejošo valdību domāt par budžeta konsolidāciju ilgtermiņā".

TP norāda, ka Latvijas valdības parakstītajā nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam paredzēts tuvāko divu gadu laikā veikt konsolidāciju 800 – 900 miljonu latu apmērā, liekot uzsvaru uz perioda sākumu, tāpēc būtu tikai godīgi, ja Latvijas sabiedrība laikus uzzinātu, kādi lēmumi tiks pieņemti, lai izpildītu starptautiskajiem aizdevējiem dotos solījumus.

Jau ziņots, ka iepriekš koalīcija neatbalstīja TP priekšlikumu jau martā sākt darbu pie nākamā gada budžeta sagatavošana. Tehniski 2011.gada valsts budžeta projektu valdība plāno sagatavot līdz vēlēšanām, tomēr politiskā izšķiršanās būs jāpieņem nākamajai valdībai,

Saskaņā ar valdības apstiprināto plānu nākamā gada budžeta sagatavošanai Finanšu ministrija sadarbībā ar Latvijas Banku un Ekonomikas ministriju līdz 25.maijam sagatavos Vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011. - 2013. gadam. Līdz 18.jūnijam Ietvara izskatīs Reformu vadības grupā, bet pēc tam - Ministru kabinetā.

Līdz 15.oktobrim Finanšu ministrija izvērtēs Ietvarā atspoguļotās makroekonomiskās attīstības un ieņēmumu prognozes un nepieciešamības gadījumā tās aktualizēs.

Pēc tam jau jaunās Saeimas izveidotajai valdībai četru mēnešu laikā pēc vēlēšanām būs jāpieņem jaunais valsts budžets un lēmums par 2011. un 2012.gada valsts budžetā realizējamo fiskālo konsolidāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!