Foto: F64
Tautas partijas (TP) ministri tiem piešķirtās dienesta automašīnas neizmantos līdz brīdim, kad būs stājušies spēkā precīzi un nepārprotami regulējumi par to, kādām vajadzībām un atbilstoši kādiem nosacījumiem dienesta transportu drīkst izmantot, informē partija.

Ministri atteikušies lietot dienesta auto ne tikai privātām, bet arī darba vajadzībām. Tas darīts, lai "izvairītos no neizbēgamajiem pārpratumiem par dienesta auto lietojuma pamatotību", pausts partijas paziņojumā.

TP norāda, ar šī gada 1.janvāri ieviestā "dienesta auto" nodokļa piemērošana un iekasēšana "radījusi tikai haosu un apjukumu". "Neziņā ir gan uzņēmēji un zemnieki, gan valsts un pašvaldību darbinieki," uzsver partija, norādot, ka izmaiņu ieviešanas sasteigtību apliecina arī fakts, ka VID joprojām nav precīzi nodefinējis nodokļa maksāšanas un uzskaites kārtību un līdz ar to plānotie līdzekļi – 38 miljoni latu - valsts budžetā var arī neienākt.

"Šobrīd notiekošā diskusija par ministru dienesta automašīnām visredzamāk parāda jucekli visā pilnībā – jaunie noteikumi ieviesti formāli, pretrunā ar citiem likumiem un pat ar veselo saprātu," uzskata TP.

Lielāko koalīcijas partneri TP valdībā pārstāv reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, tieslietu ministrs Mareks Segliņš, veselības ministre Baiba Rozentāle un kultūras ministrs Intas Dālderis.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien nolēma - amatpersonas drīkstēs izmantot valsts dienesta automašīnas braucieniem no darba uz mājām, jo šādi braucieni uzskatāmi par saistītiem ar dienestu, taču par to būs jāmaksā "dienesta auto" nodoklis. Vienlaikus ministri uzdeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM), Tieslietu ministriju un Valsts kanceleju līdz 1.maijam izstrādāt grozījumus likumā par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu, kas deleģētu valdībai tiesības noteikt, kādos gadījumos amatpersonas drīkst lietot dienesta auto ārpus darba laika, un kārtību, kā par to maksā nodokli.

Iebildumus pret sagatavoto dokumentu otrdien pauda vairāki TP ministri, norādot, ka šādā veidā valdība dienesta auto "kalamburu" neatrisina. "Mēs izliekamies neredzam, ka nav novērsta problēma," sacīja Zalāns.

Jau ziņots, ka no šī gada ieviestais "dienesta auto" nodoklis, kurš jāmaksā par darba devēja auto izmantošanu privātajām vajadzībām, izraisīja daudz neskaidrību. Valsts kanceleja janvāra sākumā paziņoja, ka likums vispār aizliedz izmantot valsts mantu privātām vajadzībām, līdz ar to, maksājot nodokli, valsts iestādes atzītu likumpārkāpumu. Tāpēc premjers uzdeva atbildīgajām iestādēm risināt šo pretrunu.

KNAB rosināja vispār aizliegt valsts dienesta auto izmantošanu ārpus darba, tikmēr dažiem ministriem jau janvārī no algas atvilka aptuveni 22 latus par dienesta auto izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!