Tautas partija (TP) neatbalsta kompensāciju izmaksu ebreju kopienai, pēc Saeimas frakcijas tikšanās ar tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (TB/LNNK) portālam "Delfi" sacīja TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis.
Kučinskis norādīja, ka neizpratni politiķiem radījis premjera uzdevums veidot darba grupu, kas izvērtēs iespējamību ebreju kopienai izmaksāt kompensācijas par kara laikā zaudētajiem īpašumiem, lai gan vienreiz Saeima jau šādu likumprojektu ir noraidījusi.

Sarunā ar Bērziņu TP deputāti norādīja, ka apzinās nacistiskās Vācijas veiktā holokausta un Padomju režīma darbības rezultātā Latvijas teritorijā nodarīto, taču " Latvija šajā laikā bija svešu varu okupēta un nepastāvēja kā valsts, kad tika veikts genocīds pret ebreju tautu, tāpēc Latvija nevar uzņemties atbildību par šo režīmu nodarījumiem."

Uzklausot ministru, TP frakcija vienojusies, ka nekādas likuma izmaiņas šajā jautājumā nav iespējamas, līdz ar to patlaban nevar būt runas par kādām kompensācijām šai kopienai.

Pēc Kučinska teiktā, lai gan premjers darba grupu veidot uzdevis jau vasarā, Ministru prezidents joprojām nav apstiprinājis tās sastāvus un noteicis darba uzdevumus.

"Delfi" jau vēstīja, ka arī TB/LNNK valde neatbalsta kompensāciju izmaksu ebreju kopienai. Iepriekš advokāts Andris Grūtups pauda neoficiālu informāciju par to, ka ebreju kopienas prasības pret Latviju pieaugušas no 32 miljoniem latu līdz 150 miljoniem latu.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!