Apvienībā "Par labu Latviju" (PLL) ietilpstošā Tautas partija (TP) neplāno sekot otras apvienības partijas LPP/LC piemēram un veidot vienotu bloku ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC), šādu viedokli pauda PLL Saeimas frakcijas vadītājs, viens no TP līderiem Edgars Zalāns.

SC un LPP/LC pagājušajā nedēļā vienojušās par Rīgas domes frakciju bloka izveidošanu un nākamajās pašvaldību vēlēšanās 2013.gadā plāno kandidēt no vienota saraksta.

Zalāns norādīja, ka tā esot iekšēja vienošanās konkrētā pašvaldībā un neattiecoties uz darbu Saeimas frakcijās, piebilstot, ka TP nesekošot LPP/LC piemēram un Saeimā bloku ar SC neveidošot.

Pēc Zalāna teiktā, pagaidām neesot plānota arī apvienības PLL pārveidošana vienā partijā. "Šobrīd nav atbalstīts tālāks apvienības pārveidošanas process," sacīja PLL frakcijas vadītājs.

SC un LPP/LC vienošanās par Rīgas domes frakciju bloka izveidi neietekmēs PLL frakcijas darbu Saeimā, šādu TP līdera ekspremjera Andra Šķēles viedokli pauda PLL frakcijas konsultants Arno Pjatkins.

Šķēle šāda bloka izveidošanu vērtē kā divu partiju rīcību un sadarbību pašvaldības līmenī, kas PLL frakcijas darbu Saeimā nekādi neietekmēs. "Tas ir līdzeklis, kā stiprināt sadarbību pašvaldībā, un nāk par labu rīdziniekiem," norāda Šķēle.

PLL 10.Saeimā ieguvusi astoņus deputātu mandātus.

Aģentūras LETA aptaujātie politologi uzskata, ka SC un LPP/LC frakciju bloka izveidošana liecina par LPP/LC līdera Aināra Šlesera tālejošiem plāniem.

Ivars Ijabs norāda, ka Rīgas domē, aizejot Šleseram, spēku samērs ir pārvirzījies uz SC pusi, turklāt jāņem vērā tie rezultāti, kurus LPP/LC kopā ar TP ieguva 10.Saeimas vēlēšanās, kas nebija tik labi, kā plānots. "Šī iemesla dēļ Šlesers domā par tālāko risinājumu. Ņemot vērā, ka SC ir pietiekami populārs un droši vien savu popularitāti, paliekot opozīcijā, kādu laiku arī saglabās, Šleseram, draudzējoties ar SC, ir iespēja atgūt daļu tās ietekmes, kādu viņš ir zaudējis 10.Saeimas vēlēšanās," norāda Ijabs.

Arī politologs Andris Runcis norāda, ka šāda rīcība liecina par vēlmi sasniegt divus mērķus. Šlesers cer palikt uz politiskās skatuves, jo astoņas vietas Saeimā ir neadekvāti maz viņa ambīcijām, savukārt SC ir vēlme kļūt par tādu politisko spēku, kura elektorāts ir ne tikai krieviski, bet arī latviski runājošie vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!