Tautas partija neatkāpsies no sava premjera amata kandidāta Edgara Zalāna, un nestrādās bezpartejiska premjera vadībā, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem paziņoja demisionējušais premjers, TP priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
Kalvītis sacīja, ka "TP ir izvirzījusi Zalāna kandidatūru un mēs uz to pastāvam". Pēc viņa domām, valstī nav krīzes situācija, lai valdības vadīšana būtu jāuztic bezpartejiskam premjeram.

Kalvītis arī uzsvēra, ka Valsts prezidenta turpmākā rīcība ir viņa paša atbildība. Pēc Kalvīša domām, kāds no trīs iepriekš nosauktajiem premjera amata kandidātiem – Valdis Dombrovskis (JL), Ivars Godmanis (LPP/LC) vai Zalāns - spēj izveidot valdību, un TP nemeklēs bezpartejisku premjera amata kandidātu, un arī gatava strādāt tāda premjera vadībā.

Lai arī oficiāli demisionējušā premjera vizīte pie prezidenta nebija pieteikta, premjers pie Zatlera ieradies drīzumā pēc paziņojuma nevirzīt nevienu no trim kandidātiem. Portāls "Delfi" novēroja, ka Zatlera un Kalvīša saruna nebija ilga, tā turpinājās nepilnas 15 minūtes.

Partijas "Jaunais Laiks" līderis Krišjānis Kariņš portālam "Delfi" atturējās komentēt prezidenta lēmumu nevirzīt JL premjera amata kandidātu Valdi Dombrovski, jo pagaidām nav zināma prezidenta argumentācija šādam lēmumam.

Vērtējot iespēju atrast bezpartejisku premjera amata kandidātu, Kariņš norādīja, ka bieži vien it kā bezpartejiskie cilvēki īstenībā ir tomēr saistīti ar kādu no partijām. Kariņš arī norādīja, ka arī bezpartejiskam premjeram, lai iegūtu partiju atbalstu, jābūt līdzīgai pārliecībai kā partijai. JL vēl vērtēs prezidenta lēmumu, lai spriestu par tālāko rīcību.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības priekšsēdētājs Mārtiņš Roze portālam "Delfi" norādījis, ka partija par šādu jautājumu vēl nav spriedusi, tāpēc no komentāriem atturējās.

Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" apvienības pārstāvis Edgars Vaikulis portālam "Delfi" pauda, ka LPP/LC nevar noraidīt bezpartejisku kandidātu kā tādu, nezinot kādu kandidatūru prezidents grasās virzīt. Primārais ir, kādus darbu šis kandidāts taisās paveikt nākamās koalīcijas ietvaros, norādīja Vaikulis.

LPP/LC arī uzskata, ka piecu labējo partiju koalīcijas iespējas atrast piemērotāko premjera amata kandidātu nav izsmeltas.

Apvienības 'Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats portālam "Delfi" sacīja, ka patlaban ir grūti vērtēt iespējas strādāt bezpartejiska premjera vadībā, tādēļ būtu jāsagaida motivācija prezidenta lēmumam.

Grīnblats uzsvēra, ka nekas iepriekš nav bijis gadījums, kad valsts prezidents iesaka partijām kandidātus, līdz šim bijis otrādi – partijas iesaka un prezidents izvēlas, tādēļ, pēc Grīnblata teiktā, pašreizējā situācijā nevajadzētu steigties. Par iespējām virzīt bezpartejisku kandidātu būtu jādiskutē, uzskata Grīnblats.

Jau ziņots, ka pēc iepazīšanās ar triju partiju izvirzīto premjera amata kandidātu sagatavotajām rīcības programmām un apspriedes ar finanšu un politikas speciālistiem Valdis Zatlers izlēmis sākt sarunas par iespēju atrast citu, ar partijām nesaistītu premjera amata kandidātu. Tomēr Zatlers nav apstiprinājis, ka atzinis partiju izvirzītos kandidātus par nederīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!