Viens no Tautas partijas rīcības plāniem paredz, ka premjers Aigars Kalvītis (TP) demisionēs 5.decembrī, bet viņš aicinās Saeimu līdz tam apstiprināt amatā jaunus ministrus aizgājušo ministru vietā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.
Pagaidām gan nav pilnīgas pārliecības, vai šāds plāns varētu īstenoties, par to vēl trešdien lems koalīcijas padome.

Ja padome to atbalstīs, tad Kalvītis (TP) ceturtdien aicinās Saeimu apstiprināt premjera biroja vadītāju Māri Riekstiņu (TP) ārlietu ministra amatā, līdzšinējo Kuldīgas mēru Edgaru Zalānu (TP) pašvaldību lietu ministra amatā, savukārt līdzšinējo Labklājības ministrijas parlamentāro sekretāri Ivetu Purni (ZZS) labklājības ministres amatā.

Vēl nepilnu mēnesi turpināt darbu premjers vēlas, lai valstī nodrošinātu politisko stabilitāti, kā arī pabeigtu uzsāktos darbus – robežlīguma ratifikāciju un novadu reformas pieņemšanu.

Riekstiņš trešdien žurnālistiem pauda, ka premjers viņam nav vēl piedāvājis ieņemt ārlietu ministra amatu. Taču, ja šāds piedāvājums tiktu izteikts, Riekstiņš neizslēdza iespēju, ka varētu to pieņemt.

Līdz 5.decembrim varētu tikt pabeigta Latvijas un Krievijas robežlīguma ratifikācijas procedūra, ko Kalvītis publiski minējis, ka vienu no šīs valdības darbiem, kurš ir jāpadara.

Premjers trešdien pēc koalīcijas padomes sēdes plāno vēl reiz tikties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, lai informētu par saviem nākotnes rīcības plāniem, žurnālistus informēja Kalvītis.

Savukārt TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinksis atzinis, ka patlaban frakcijā tika vērtēts jautājums par Kalvīša demisiju. "Jautājums ir kad, pēc darba izdarīšanas tas būtu pareizāk," sacīja Kučinskis, uzsverot, ka galīgais lēmums tiks pieņemts tikai trešdien pēc koalīcijas padomes, tikšanās ar Zatleru un TP frakcijas un valdes kopsēdes.

Trešdien TP frakcijas sēdē esot izskanējis arī viedoklis, ka premjeram būtu jāatkāpjas jau ceturtdien pēc budžeta pieņemšanas un jāsāk veidot jauna valdība, taču tas esot palicis mazākumā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK nevirza savu ekonomikas ministra amata kandidātu, jo neatbalsta šo īslaicīgo valdību, taču varētu balsot par trīs jaunu ministru iecelšanu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija. TB/LNNK varētu arī neatbalstīt Kalvīša valdības ilgāku pastāvēšanu.

Jau ziņots, ka iepriekš prezidents Valdis Zatlers paudis šaubas par Kalvīša valdības spēju sekmīgi turpināt darbu, bet pagājušajā nedēļā pēc labklājības ministres Dagnijas Staķes lēmuma demisionēt, pauda, ka valdībai būtu jāatkāpjas.

Jau vēstīts, ka valdībā patlaban trūkst trīs ministri – ārlietu, pašvaldību lietu un ekonomikas, savukārt labklājības ministre Dagnija Staķe (ZZS) paziņojusi par demisiju, taču pagaidām turpina darbu.

Pēdējo nedēļu laikā sabiedrībā būtiski pieaugusi neapmierinātība ar Kalvīša valdības darbu. Sestdien tūkstošiem cilvēku pulcējās Doma laukumā, lai paustu protestu pret pēdējā laika valdības lēmumiem, tostarp vēlmi atcelt no amata KNAB vadītāju Alekseju Loskutovu. Sabiedrības neapmierinātība ar valdības un Saeimas darbu atspoguļojas arī partiju reitingos. Saskaņā ar pēdējām aptaujām koalīcijas partiju reitingi dramatiski kritušies un saskaņā ar "Latvijas faktu" aptauju, TP oktobrī pat neiekļūtu Saeimā, jo nepārvarētu 5% barjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!